MENIU

Șeful campaniei de vaccinare a făcut anunțul. Când vor ajunge primele doze de vaccin anti-Covid-19 în România

Șeful Comitetului național de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiță, afirmă că primele doze de vaccin anti-COVID sunt așteptate să ajungă în România spre sfârșitul lunii decembrie, „în cel mai fericit caz”.

„În cel mai fericit caz, ne așteptăm că în a două jumătate a lunii decembrie, spre sfârșitul lunii decembrie, să avem disponibile primele doze de vaccinuri de la cel puțîn o companie producătoare. În scenariul pesimist, probabil că vorbim de luna ianuarie-februarie. Ar fi cel puțîn 2,4 milioane de doze de la Astra Zeneca și probabil tot atâtea doze de la Pfizer”, a declarat Valeriu Gheorghiță, duminică seară, la un post TV.

El a precizat că din aceste doze probabil vor fi vaccinați angajații din sănătate și asistență socială și va începe vaccinarea celei de-a două categorii, formată din persoanele în stare de vulnerabilitate din punct de vedere medical: vârstnici și bolnavi cronici. El a menționat că personalul din învățământ va fi considerat că fiind parte a personalului din infrastructură critică, urmând a fi vaccinat în a două tranșă.

În ceea ce privește procesul de vaccinare, va există un personal medical care va face triajul, un medic și un asistent care vor efectua vaccinarea, și un al treilea tip de personal care introduce datele în sistem. Va fi și o altă categorie de personal, care va asigura protecția echipelor de vaccinare. Acest tip de personal va putea include medici din școli, dar și rezidenți care să își desfășoare activitatea sub coordonarea medicilor.

Programarea se va face electronic, telefonic sau prin intermediul medicului de familie pentru persoanele din categoria vârstnicilor sau celor care suferă de boli cronice.

Mai multe articole despre:
vaccin anti covid coronavirus covid-19