MENIU

Șeful ANMCS demontează motivul demiterii sale: Florin Cîțu a SUSPENDAT evaluările din spitale. Avea nevoie de un țap ispășitor

Medicul Vlad-Teodor Berbecar i-a transmis un mesaj premierului Florin Cîțu după ce a fost demis din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate. După ce a anunțat că a aflat de demiterea sa de la televizor, fostul șef de la ANMCS îi reamintește lui Cîțu că evaluările în timpul stării de alertă sunt suspendate și îl acuză pe premier că avea nevoie de fapt de „un nou țap ispășitor” și eram „propus de USR-PLUS”.

„Am aflat de la televizor că am fost demis de premierul Florin Cîțu. Motivul oficial este că de la numirea în funcție nu au mai avut loc evaluări ale unităților sanitare.
Poate Florin Cîțu nu știe, dar în cadrul întregului proces de evaluare și acreditare a unităților sanitare cu paturi sunt suspendate vizitele de evaluare pe durata stării de alertă, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 28 din aprilie 2021, adoptată de același premier. Practic, Florin Cîțu a suspendat vizitele de evaluare din spitale în 15 aprilie 2021, cu o lună de zile înainte ca eu să fiu numit în funcție”, îi reamintește Berbecar lui Cîțu într-un mesaj postat pe Facebook.
Medicul îl acuză pe Florin Cîțu că premierul avea nevoie de un „țap ispășitor” pentru incendiul de la Constanța și de aceea s-a folosit de această tragedie pentru a îndepărta încă o persoană propusă de USR-PLUS.
„Premierul Florin Cîțu avea nevoie de un nou țap ispășitor pentru incendiul de la Spitalul din Constanța și eram ultimul om propus de USR PLUS într-o instituție publică din subordinea Guvernului”, a conchis Berbecar.
Reacția lui Berbecar vine după ce premierul Florin Cîțu a anunțat vineri în declarația de presă de la ora 16.00 că i-a demis pe managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța și pe șeful Agenției Naționale pentru Managementul Calității în Sănătate, ca urmare a incendiului în urma căruia au murit șapte oameni. 
„Am luat  două decizii, l-am sunat pe primarul Vergil Chițac și am cerut să o demită pe managerul spitalul, am semnat ordinul prin care l-am demis pe șeful ANMCS care de când a intrat în funcție nu a mai făcut nicio evaluare. La spital avem mai multe nereguli”, a spus Florin Cîțu.
Decizia privind revocarea lui Vlad -Teodor Berbecar din funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate a fost publicată, vineri seară, în Monitorul Oficial.
În mesajul transmis după demiterea sa, fostul șef de la ANMCS spune că activitatea de acreditare a continuat și în timpul stării de alertă.
„Chiar și în această situație, activitatea de acreditare a continuat, dovadă fiind ordinele cu unitățile sanitare cu paturi încadrate în categorii de acreditare, care au fost publicate lunar în Monitorul Oficial, inclusiv în luna septembrie.
Chiar dacă se decisese cu ceva timp în urmă suspendarea vizitelor de evaluare, din cauza faptului că multe spitale și-au schimbat structurile de funcționare, transformându-se în spitale pentru pacienții COVID, ANMCS-ul și-a continuat activitatea prin mijloacele legale pe care le are la dispoziție, anume vizite de monitorizare tematică.
Astfel, în perioada februarie-iunie au fost vizitate 94 de unități sanitare din toată țara, urmând ca din ianuarie să reînceapă un nou proces de monitorizare. Printre temele de monitorizare tematică desfășurate anul acesta s-a aflat și siguranța echipamentelor și a instalațiilor. În ciuda faptului că verificarea instalațiilor de oxigen sau a instalațiilor electrice nu intră în atribuțiile Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, în cadrul procesului de monitorizare tematică au fost incluși și unii indicatori meniți să diminueze riscurile care pot apărea în actualul context pandemic”, a mai afirmat Berbecar în mesajul scris pe Facebook.