MENIU

Ședință de URGENȚĂ privind vaccinarea cu AstraZeneca! Semnale unei tromboze: la ce să fie ATENȚI românii

Vaccin AstraZeneca / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Este ședință de urgență pentru o decizie privind felul în care se va continua vaccinarea cu AstraZeneca în România! Deja medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat că cei care au avut probleme de coagulare a sângelui după prima doză de vaccin AstraZeneca nu vor mai face și rapelul cu același ser. În acest moment sunt mii de locuri disponibile la imunizarea cu acest vaccin, dar românii refuză să-l mai facă, relatează Realitatea PLUS.  

Chiar dacă șansele apariției unor astfel de simptome sunt foarte reduse, cetățenii trebuie totuși să cunoască simptomele pentru a putea apela la ajutorul medicilor în cazul apariției acestora și a evita, astfel, posibilele complicații.
 
Comitetul pentru siguranță (PRAC) al Agenției Europene a Medicamentului a decis, miercuri, că apariția cheagurilor de sânge, în condițiile unui număr redus de trombocite, ar trebui să fie pe lista efectelor secundare foarte rare ale serului anti-Covid-19 produs de compania britanico-suedeză AstraZeneca/Oxford.
 
Printre simptomele care ar trebui să îi facă pe oameni să apeleze la medic dacă apar în primele săptămâni după imunizarea cu serul de la Astra Zeneca se numără și: dificultățile de respirație, durerile în piept, umflarea picioarelor, simptome neurologice supărătoare, cum sunt durerile de cap severe și persistente sau vedere încețoșată, dar și minuscule pete de sînge sub piele, în afară de cea de la locul injectării. 

Cu o zi în urmă, EMA a anunțat faptul că a primit rapoarte despre 169 de cazuri rare de tromboză venoasă cerebrală, înregistrate până la data de 4 aprilie, dintr-un total de 34 de milioane de doze de vaccin anti-COVID19 AstraZeneca administrate în Spaţiul Economic European. Un anunț în acest sens a fost făcut de Sabine Straus, preşedintele Comitetului de siguranţă sanitară din cadrul EMA.

În pofida acestor cazuri considerate a fi foarte rare de tromboză venoasă cerebrală legate de administrarea vaccinului AstraZeneca, EMA a confirmat recomandarea sa privind utilizarea vaccinului la adulţi, indiferent de vârstă.

La rândul său, directoarea executivă a EMA, Emer Cooke, a declarat că riscul de a muri din cauza COVID-19 este "mult mai mare" decât riscul de deces în urma efectelor secundare rare produse de vaccinul AstraZeneca. "Este foarte important să folosim vaccinurile pe care le avem pentru a încerca să stopăm această pandemie", a mai spus oficialul.

Citește și Răsturnare de situație! Agenția Europeană a Medicamentului a găsit o potențială legătură între vaccinul AstraZeneca și formarea cheagurilor de sânge