MENIU

Ședința coaliției care ar fi trebuit să aibă loc azi a fost amânată. Când se vor întâlni liderii PSD și PNL pentru a discuta despre comasarea alegerilor

Ședința coaliției care ar fi trebuit să aibă loc azi se amână

Ședința coaliției, anunțată cu surle și trâmbițe, pe tema comasării alegerilor a fost amânată. Ședința era una crucială pentru coaliție, în timpul căreia ar fi trebuit discutate teme importante cu privire la viitorul coaliției dar și alegerilor din 2024.

Conform surselor Realitatea Plus, liderii coaliției se vor întâlni miercuri într-o nouă ședintă pentru a continua negocierile.

Astăzi ar fi trebuit să aibă loc cea de-a patra rundă de negocieri privind comasarea alegerilor din acest an. Liderii Coaliției discută de mai bine de o lună posibilitatea comasării, motivând că ar reduce foarte mult cheltuielile. Părerile românilor despre această decizie sunt, însă, împărțite.

George Simion, despre politica de alianţe AUR: Nu facem coaliţii cu broasca şi cu ştiuca, cei care au distrus România

Până acum, PSD a cerut stabilirea unui calendar complet pentru toate cele patru rânduri de alegeri, în timp ce liberalii cer o înțelegere doar pe comasarea localelor cu europarlamentarele și o discuție după 9 iunie pe celelalte runde de alegeri. În plus, PNL își menține poziția și exclude posibilitatea de a avea un candidat comun la prezidențiale. Părerile românilor despre comasare sunt însă împărțite.

În cazul în care nu se va ajunge la nicio înțelegere, atunci alegerile vor fi organizate potrivit calendarului stabilit.

Liberalii pledează pentru unificarea proceselor electorale.

PNL argumentează că desfășurarea simultană a alegerilor locale și europarlamentare va stimula participarea electorală și va conferi o reprezentativitate mai solidă pentru delegații României în Parlamentul European, aceste alegeri fiind tradițional mai puțin atrăgătoare pentru alegători.

Liberalii propun, de asemenea, ca alegerile parlamentare să fie sincronizate cu unul dintre tururile alegerilor prezidențiale.

Printre avantajele aduse de unificarea alegerilor, liberalii subliniază reducerea costurilor bugetare și faptul că Guvernul ar dispune de mai mult timp pentru implementarea politicilor publice, evitându-se astfel prelungirea perioadelor de campanie electorală.

A fost găsit trupul lui Alexei Navalnîi. Medicii au refuzat să-i facă autopsia

Cu toate acestea, durata prelungită a negocierilor i-a determinat pe liberali să concluzioneze că s-a pierdut prea mult timp discutând despre acest subiect și că este necesară o decizie rapidă, pentru a permite coaliției să se concentreze pe alte probleme urgente.

PNL exclude categoric ideea de a sprijini un candidat PSD la prezidențiale în schimbul unificării alegerilor.

Poziția PSD este una de precauție, fără o respingere totală a ideii de unificare a alegerilor.

Marcel Ciolacu, liderul PSD și premier, a exprimat dorința de a ajunge la un acord cu PNL pentru întregul ciclu electoral, nu doar pentru data de 9 iunie.

Ionuț Pucheanu, vicepreședintele PSD, a menționat că „nu este probabil” ca alegerile să fie unificate din diverse motive, precizând că negocierile vizează un spectru mai larg de colaborări, inclusiv la nivelul administrației locale.

Sebastian Burduja: Am găsit o soluție pentru a racorda cele patru CET-uri direct în rețeaua Transgaz

Mihai Fifor, senator PSD, a descris unificarea alegerilor ca fiind o obsesie a PNL, indicând că PSD nu insistă pentru o astfel de măsură. Aceeași opinie a fost exprimată și de Marcel Ciolacu, care a subliniat că unificarea alegerilor nu este o prioritate pentru cetățeni.

Cu toate acestea, Ciolacu a remarcat că unificarea alegerilor este o practică democratică, deja adoptată de alte state membre ale Uniunii Europene.

Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților din partea PSD, a reamintit că alegerile parlamentare și prezidențiale au fost unificate în 2004, subliniind astfel precedentele pentru o astfel de practică.

PNL și PSD sunt îndemnate să ajungă rapid la o concluzie, având în vedere că Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a informat că 12 martie reprezintă termenul limită pentru inițierea procedurilor electorale europarlamentare.

Zeci de persoane îi aduc un omagiu lui Aleksei Navalnîi la sediul Ambasadei Rusiei la Bucureşti