MENIU

Sedaris, despre întemeierea familiei pe căsătoria între un bărbat şi o femeie: Problema e Dumnezeu

Scriitorul american David Sedaris a declarat, luni seară, pentru agenţia de presă News.ro, că Dumnezeu este motivul pentru care unele persoane consideră ca familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie.

David Sedaris a prezentat, luni seară, la ArCuB, cea de-a doua carte a sa tradusă în limba română, ”Eu o să vorbeşte drăguţ cândva/ Me Talk Pretty One Day”. Scriitorul a citit câteva texte proprii ce au fost publicate, dar şi fragmente din jurnalul său, pe baza căruia va publica următoarea carte, a răspuns întrebărilor adresate de public şi a dat autografe, evenimentul fiind organizat în cadrul conferinţei anuale The Power of Storytelling.

”Nu cred că este corect să spui că o familie începe cu căsătoria între un bărbat şi o femeie, pentru că un bărbat şi o femeie pot să nu fie căsătoriţi şi să aibă copii împreună - tot o familie sunt. Cred că întreaga problemă aici este Dumnezeu. Cred că această definiţie a familiei este  - un bărbat, o femeie şi Dumnezeu. Dacă l-am scoate din calcul, atunci o familie ar putea însemna şi doi bărbaţi, două femei sau trei femei... De ce ar trebui ca Dumnezeu să dicteze asupra familiei tale?”, a declarat scriitorul, la finalul evenimentului, pentru agenţia de presă News.ro.

”Eu nu cred în Dumnezeu şi nu cred că el ar trebui să decidă în privinţa familiei mele”, a adăugat el, precizând că are un partener de 25 de ani. ”Aceasta este o familie pe care am început-o pentru mine. Şi mai am familia în care m-am născut”, a precizat el.

După ce a aflat despre cele trei milioane de semnături pentru modificarea Constituţiei, astfel încât ”persoanele homosexuale să nu se poată căsători”, David Sedaris a decis să citească în timpul evenimentului un text publicat în The New Yorker. În acest articol, Sedaris a scris că deşi şi-a dorit ca persoanele homosexuale să aibă dreptul să se căsătorească, nu şi-a dorit ca acestea să îşi exercite dreptul.

În acelaşi text, Sedaris a dezvăluit că deşi nu crede în căsnicie, l-a cerut în căsătorie pe partenerul său de viaţă la sfatul contabilului, pentru beneficii fiscale.

Coaliţia pentru Familie a depus la Senat, pe 23 mai, trei milioane de semnături pentru a susţine revizuirea Constituţiei în sensul modificării articolului 48 din Constituţie, care să modifice definiţia căsătoriei ca uniune dintre bărbat şi femeie, nu ”uniune între soţi”, cum e prevăzut în prezent în legea fundamentală.

”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, arată articolul.

Scriitorul le-a spus celor aproximativ 150 de persoane prezente la eveniment că în prezent lucrează la o nouă carte, bazată pe fragmente din jurnalul său, pe care l-a scris timp de peste două decenii. El a precizat, pentru News.ro, că volumul va fi publicat peste un an.

David Sedaris a amuzat publicul spunând că deşi se aştepta să găsească în România ”orfani furioşi”, după ce a văzut documentarul ”Children Underground”, a găsit cel mai bine îmbrăcat public pe care l-a întâlnit în ultima vreme. ”Sunt dezamăgit”, a glumit scriitorul.

Audienţa a izbucnit în râs şi după ce scriitorul a mărturisit că a fost impresionat de sticlele ”foarte mari” pe care le-a văzut în România. ”Am călătorit prin lume. Nu am mai văzut niciodată sticle atât de mari”, a spus scriitorul.

La întrebarea unei persoane din public, David Sedaris a spus că este posibil ca Donald Trump să câştige alegerile prezidenţiale în Statele Unite ale Americii. ”Cred că Donald Trump s-a uitat la Statele Unite şi s-a întrebat cărei categorii de oameni nu i se adresează nimeni. Apoi s-a gândit că celor mai puţin inteligente persoane nu le vorbeşte nimeni direct. Aşa că dacă alte persoane nu vor vota, atunci, da, ar putea deveni preşedinte”, a spus scriitorul.

”Eu o să vorbeşte drăguţ cândva”, cea de-a doua carte semnată de David Sedaris, tradusă în limba română, a apărut în Colecţia Narator, la editura Publica, după volumul ”În pielea goală”, ce face parte din aceeaşi colecţie.

Evenimentul, intitulat ”An evening with David Sedaris”, a fost prezentat de The Power of Storytelling, în colaborare cu Colecţia Narator a editurii Publica.

David Sedaris va lansa cartea ”Eu o să vorbeşte drăguţ cândva” şi la Cărtureşti, în Grădina Verona, marţi, de la ora 19:00. Evenimentul include şi o sesiune de autografe, iar intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Potrivit Publica, graţie umorului sarcastic şi spiritului său critic incisiv, David Sedaris, născut pe 26 decembrie 1956, a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori americani de satiră. Multe dintre poveştile pe care le spune cu atât de mult haz sunt autobiografice şi autoironice, fiind legate de familia sa, de originea sa greacă, de copilăria petrecută în Carolina de Nord, de homosexualitatea sa şi de traiul în Franţa şi Londra.

În anul 1994, David Sedaris a publicat prima colecţie de eseuri şi povestiri, ”Barrel Fever”. Următoarele cinci cărţi, ”În pielea goală”, ”Holidays on Ice” (1997), ”Eu o să vorbeşte drăguţ cândva” (2000), ”Dress Your Family in Corduroy and Denim” (2000) şi ”When You are Engulfed in Flames” (2008), au devenit bestselleruri New York Times, au fost tipărite în şapte milioane de exemplare şi au fost traduse în 25 de limbi de circulaţie internaţională.

Cea de-a şasea ediţie a conferinţei The Power of Storytelling va avea loc în 14 şi 15 octombrie, la Bucureşti.