MENIU

DNA a pus sechestru pe mai multe clădiri şi terenuri în dosarul lui Gabriel Oprea

<p>Gabriel Oprea</p>

Sechestru pe averea lui Gabriel Oprea. Procurorii DNA l-au chemat astăzi pe fostul ministru al Internelor la Parchet pentru a-l informa cu privire la luarea măsurilor asigurătorii în dosarul în care Oprea este acuzat că a primit o maşină de lux de la fostul şef DIPI.

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au instituit măsura sechestrului asigurător, asupra mai multor clădiri şi terenuri situate în municipiul Bucureşti, respectiv judeţul Ilfov şi Giurgiu ce aparţin inculpaţilor Oprea Gabriel, Nicolae Gheorghe şi Pavel Gabriel-Nicolae, până la concurenţa sumei de 410.000 lei", arată DNA într-un comunicat de presă.

La începutul lunii martie, procurorii Secției de combatere a corupției din cadrul DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față de Gabriel Oprea pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, în dosarul în care sunt cercetați și foști șefi ai DIPI.

Procurorii susţin că “la data de 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, în calitate de ministru de Interne şi ordonator de credite, cu ajutorul suspecţilor Nicolae Gheorghe, secretar de stat în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi Pavel Gabriel-Nicolae, şef al serviciului juridic, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliţie şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor”.

DNA precizează că în perioada 21 august – octombrie 2015, ministrul de Interne a beneficiat de folosinţa exclusivă a autoturismului Audi A8.

Conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie, achiziţionarea autoturismului s-a făcut cu încălcarea prevederilor legale care limitează astfel de investiţii din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situaţii legate de folosirea lor în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie.

Ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, mai susţin procurorii.

"În timpul mandatului meu, nu s-a achiziţionat doar o maşină, ci peste 5.000, în mod legal, transparent. Aveau nevoie şi poliţiştii, şi poliţiştii de frontieră. Tot în 2015, sunt documente, se pot verifica, instituţiile abilitate ale statului au identificat ameninţări la conducerea MAI - în 2015, an complex din punct de vedere al securităţii interne, s-a lucrat, se poate documenta. MAI, DIPI, SRI... În acest context, au achiziţionat o maşină care este în acest dosar. Nu am cerut această maşină, se poate demonstra asta. Şi fostul şef al DIPI a recunoscut că nu am cerut aşa ceva, nu am făcut decât să mă supun regulilor de protecţie. Sunt nevinovat şi o să-mi dovedesc nevinovăţia", a declarat Oprea. 

Mai multe articole despre:
DNA sechestru Gabriel Oprea