MENIU

Seceta face ravagii. Pierderile, estimate la câteva miliarde de euro

Seceta prelungită, din acest an, a produs deja pierderi de până la trei miliarde de euro, în agricultură, estimează specialiştii. Arşiţa a crăpat pământul, iar recoltele sunt compromise în totalitate pe câmpuri. Zona Moldovei a fost cea mai afectată, unde ploile au fost extrem de rare, încă din luna aprilie.

"Moldova este cea mai afectată, deoarece acest fenomen a pornit din timp, în această zonă. În prezent, aproape trei sferturi din țară sunt afectate de fenomenul de secetă, dar în diferite grade de intensitate", a declarat Daniel Alexandru, șef laborator agrometeorologie.

 

La rândul său, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurenţiu Baciu, atrage atenția că producţia pentru anumite culturi ar putea să scadă foarte mult, în aceste condiţii.

"La nivel de România putem vorbi de o depreciere a producţiei agricole în jur de 30-35%, pe întreaga suprafață, iar ca valoare, dacă o luăm, putem vorbi de o păgubă de două-trei miliarde de euro", a declarat Laurențiu Baciu.

Pe de altă parte, deși există prevăzut un ajutor de stat pentru situaţii de calamitate, agricultorii nu se prea bazează pe el, mai explică preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.

"E acel ajutor de stat care ar putea ajunge până la un miliard de euro. Poate e anul ăsta un semnal și un ceas deșteptător pentru clasa politică să înțeleagă că trebuie să facă investiții", a mai spus Baciu.