MENIU

Se îngroaşă gluma, roboţii ameninţă Europa de Est

Locurile de muncă în ţările din Europa de Est sunt vulnerabile pe fondul creşterii gradului de utilizare a roboţilor industriali, informează Bloomberg.

Potrivit unui raport publicat marţi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi citat de Agerpres, un muncitor obişnuit din Slovacia, ţara cu cea mai mare producţie auto pe cap de locuitor din lume, se confruntă cu un risc de 62% ca locul său de muncă să fie automatizat "în viitorul apropiat".

În acest raport, care a comparat 11 state emergente cu economii dezvoltate, muncitorii din Lituania se află pe a doua poziţie în clasamenttul privind riscul de a fi înlocuiţi de roboţi industriali. În cazul muncitorilor din Estonia, Cehia, Polonia şi Slovenia, riscurile sunt cuprinse între 47% şi 53%. Cele mai ameninţate domenii sunt, potrivit studiului, industria textilă, agricultură şi sectorul manufacturier.

În plus, BERD apreciază că roboţii vor ajuta la acoperirea deficitului de personal în Europa de Est, unde companiile se plâng că nu pot găsi suficienţi angajaţi calificaţi, din cauza procesului de îmbătrânire şi migaraţie a populaţie tinere spre vestul continentului. 

Mai multe articole despre:
null