MENIU

Scriitorul Radu Jorgensen: România e la nivelul Statelor Unite în 1968

Radu Jorgensen, 55 de ani, predă matematica în Statele Unite și publică romane în România. Ultima sa carte a apărut recent la Humanitas și este un manifest împotriva corectitudinii politice: „Exit 45. Tragedie academică americană“.

Jorgensen este revoltat că celebra listă cu cele 100 de cărți pe care altădată o recomanda Universitatea Harvard tinerilor educați a devenit o listă cu „white dead people“. Cu toate acestea, în chestiunea referendumului privind definirea familiei tradiționale prin Constituție Radu Jorgensen vede o exagerare. Scriitorul-matematician spune în interviul pentru „România liberă“ care e povestea numelui său, de ce iubește America, de ce nu vrea să se întoarcă în România și care e cel mai mare pericol al universităților americane.

RL: În „Exit 45“ sunt două personaje în contrast, profesorul polonez și cel sârb. Povestea căruia e mai aproape de propria dvs. poveste?

Radu Jorgensen: Ambele sunt inventate și sunt îndrăgostit de amândouă, deși primul este „erou“, iar celălalt, sârbul, e mai degrabă „antierou“. A fost o provocare pentru mine să conduc povestea văzută prin ochii sârbului, care caută adevărul și care devine „antierou“ fiindcă este condus de ideea că „scopul scuză mijloacele“. Toți am vrea să fim, măcar uneori, ca el, să avem curajul lui. Celălalt, polonezul, e foarte corect și pe măsură ce romanul avansează capătă o aură specială, la început este umilit, dar în final ajunge la dimensiuni aproape mitice.

Citiți continuarea interviului pe romanialibera.ro!

Mai multe articole despre:
Radu Jorgensen