MENIU

Scorpionul - "SCORPIA cu ochiul de sânge". Cum numeau românii ZODIILE în trecut

În trecut, românii și-au alcătuit câteva grupuri de stele, constelaţii pe care le-au botezat cu un nume de care se leagă câte o zicere.

 

Informaţiile despre cum au denimit românii constelaţiile în trecut apar în cartea "Cerul și podoabele lui după credințele poporului român" semnată de Tudor Pamfile şi apărută în 1915.

Peștii se numesc tot pești sau crapi, – cei doi pești cu cari Domnul Hristos a hrănit cele cinci mii de oameni.

Berbecul «numit tot berbecul, dar țăranii nu-i văd decât coarnele».

Taurul «e numit tot taur sau gonitorul, însă poporul țărmurește această constelațiune numai la triunghiul ce se aseamănă cu triunghiul caracteristic al feței unui cap de taur».

Prin Ardeal se numește capul de bou.

Steaua Aldebaran este numit luceafărul porcesc sau porcar, care are alături vierii, porcii sau scroafa cu purcei. Pe vremea când răsare el, porcii încep să grohăiască, sculându-se.

Prin unele părți, i se zice deșteptătorul, la a cărui răsărire, cocoșii încep să cânte, iar strigoii, joimărițele și alte duhuri rele, pier, ascunzându-se în gropile lor.

Gemenii reduși numai la Castor și Polux, se numesc tot gemeni sau frați, fiind botezați pe-alocuri Romul și Remul sau Romil. Polux se chiamă și comoara sau comoara lui Iov.

Racul se numește tot astfel.

«Când Hristos a fost răstignit pe cruce, schingiuitorii lui voiră să-i bată patru piroane în corp, adică două în cele două palme, unul în labele picioarelor puse una peste alta și al patrulea, mai lung, în buric. Racul însă, a furat pironul cel mai lung și s’a strecurat cu el prin fugă, mergând îndărăt. De atunci, Mântuitorul, drept recunoștință, a binecuvântat racul ca să se mănânce de toată lumea, și în zilele de post, ca și în cele de dulce. Iar, spre a se păstra amintirea faptului său, Mântuitorul a hotărât ca racul să umble mereu îndărăt, și l-a pus pe cer».

Leul se numește cal, și leu mai rar.

Virgina poartă numele de fecioară, crezându-se a fi Fecioara Maria, din care steaua Spicul arată inima curată a Fecioarii.

Balanța se numește balanță sau cântar, cu care Hristos va cântări, la judecata de apoi, faptele oamenilor.

Scorpionul se numește scorpia cu ochiul ei de sânge și giarele ei întinse.

Săgetătorul e numit arcaș, socotit a fi răsboinic roman.

Capricornul se chiamă țap, cornul caprii sau coarnele caprii.

Când fulgeră pe cer în această parte se zice că va ploua negreșit.

Vărsătorul poartă acelaș nume.

Orion are trei stele în mijloc: ele se numesc Trisfetitele – Sf. Vasile, Grigore și Ioan -, TrisfetițiIe, cei trei crai, craii dela răsărit, toiegele sau cingătoarea regelui.

 Sursa 

Mai multe articole despre:
români zodii români zicere zodie