MENIU

Schimbările pe care alcoolul le produce în organism, documentate de specialiști

Toată lumea știe că alcoolul este dăunător, însă există și părerea potrivit căreia consumul moderat este chiar benefic. Din păcate, un nou studiu le spulberă credințele celor care au îmbrățișat acestă credință.

Până acum toate studiile s-au bazat în special pe efectele negative pe care le produce consumul de alcool în exces, însă o echipă de cercetătorii a decis să analizeze și ce probleme apar în urma consumului moderat de alcool și dacă apar. Iată ce au descoperit.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat activitatea cerebrală a consumatorilor care sunt considerați băutori moderați, adică cei care beau cinci pahare de vin sau cei care beau patru halbe de bere pe săptămână. Astfel, au descoperit că hipocampul acestora, o regiune din creier asociată cu memoria și învățarea, s-a micșorat.

„Așa cum se poate suspecta cu ușurință, băutul în exces afectează creierul consumatorului într-o foarte mare măsură. Însă când vine vorba despre consumul moderat de alcool, efectele nu sunt atât de drastice, dar ele există, cel puțin raportat la subiecții care nu consumă deloc alcool", au declarat autorii studiului.

Asta nu înseamnă că oricine consumă câteva băuturi alcoolice pe săptămână este expus unor afecțiuni cerebrale. Studiul realizat de cercetători este observațional și s-a realizat pe o plajă mică de subiecți, doar 550. Asta înseamnă că specialiștii vor avea nevoie să colecteze mult mai multe date înainte de a ajunge la o concluzie definitivă.

De asemenea, specialiștii au mai descoperit și că alcoolul afectează calitatea somnului. Un pahar de alcool consumat cu aproape sase ore înainte de culcare ar putea într-adevar, sa aiba un efect benefic, însa dacă îl consumi chiar înainte de somn, atunci ai toate șansele să te trezești obosit. Asta pentru că alcoolul afectează modul în care creierul funcționează noaptea.

Sursa

Mai multe articole despre:
alcool efecte organism