MENIU

Schimbări uriaşe la TVR: TVR 1, "aproape" canal de ştiri, TVR 3 devine şi cultural, nu doar regional

TVR 1 se va transforma într-un canal “axat pe actualitate”, TVR 2 își va păstra în mare măsură profilul “cu o reconfigurare a grilei”, iar TVR 3 va adăuga componenta culturală la cea regională, deja existentă, potrivit reprezentanților Televiziunii Române, care s-au prezentat astăzi la CNA pentru a primi aprobarea pentru grila cadru de toamnă.

Unele emisiuni se vor muta pe TVR 3. Printre aceste, Nocturne cu Marina Constantinescu și Drumul lui Leșe.

Profesioniștii cu Eugenia Vodă și Garantat 100% rămân pe TVR 1, sâmbăta și duminica de la 23.00.

Carla Tompea, director de programe al TVR, despre schimbarea prin care va trece principalul canal al SRTV:

“TVR 1 nu va deveni un canal de știri, în sensul împământenit în conștiința telespectatorilor din România. Va fi un canal axat pe actualitate, pe agenda zilei. Aș vrea să ne clarificăm în minte acest sens. Aș vrea să fiți de acord cu mine că în România mai există loc pentru un astfel de canal, care prezintă informația corect, echilibrat și sobru, în sensul de încredere.

Dorina Rusu: “Mi se pare curajoasă această reconfigurare. Problema este dacă este bine ca toate aceste emisiuni foarte bune pe care cu toții le iubim să treacă pe TVR 3.”

O poziție ceva mai dură a avut Gabriel Tufeanu, membru CNA, care a spus “Nu cred în grilele dumneavoastră”, scrie paginademedia.ro.

TVR 1 devine un canal informativ cu 48% emisiuni de informare. Cum va functiona? Sunt vreo 200 de persoane la departamentul de stiri din TVR, cu tot cu soferi. Aceștia trebuie să alimenteze si canalul TVR 2 si canalul TVR 3.

Daca TVR 1 este un canal informativ nu are o coerenta. Avem emisiuni de divertisment, probabil emisiunea Iulianei Tudor, sâmbătă, duminică dimineața probabil Viata Satulului. Nu e nici macar un canal de stiri, este o strategie temporara. Angajatii televiziunii nu se suprapun cu aceasta grila. Aveti o pondere foarte mare de divertisment. Este un dezechilibru intre ceea ce se doreste si ce vreti sa faceti de maine. TVR 3 nu este masurat. Nu este masurat TVR HD. Eu va zic ca rezultatul va fi o scadere în audiențe”, a spus Tufeanu.

Radu Herjeu s-a arătat încântat de schimbarea de la TVR 3, cu mențiunea că nu este suficient de promovat și că “nouă din zece români nu știu de existența acestui canal”.

“Noua din zece oameni nu stiu ca exista TVR 3. E pacat, mai ales vazand ca se fac lucruri extraodinare acolo. Eu am sa urmaresc TVR 3 cu interes profesional, are foarte mari sanse sa creasca si sa devina un reper”, a spus Herjeu.

Consiliul Național al Audiovizualului a aprobat în ședința de astăzi, cu șapte voturi “pentru” și unul “împotrivă” modificarea structurii de programe a posturilor TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internațional - TVR Moldova și pentru stațiile regionale. Gabriel Tufeanu a fost singurul care a votat “împotriva” solicitării Societății Române de Televiziune.

În fața Consiliului pentru a argumenta modificările substanțiale de grilă au fost prezenți Carla Tompea, director de programe TVR, Gabriel Gherghescu, director TVR 1 și Mircea Neacsa, director TVR 3.