MENIU

Schimbări MAJORE în TV și CINEMA în era CORONAVIRUS: Consultant COVID-19 pe platourile de la Hollywood/Oamenii, înlocuiți de efecte speciale

Redeschiderea producțiilor de la Hollywood în timp de pandemie COVID-19

Pandemia de coronavirus aduce mari schimbări în televiziunea și cinematografia de peste Ocean: protocoale noi, alături de recrutarea unor noi membri experți în COVID în echipele de producție.

 

Astfel că, alături de stilişti, operatori de imagine şi sute de alţi specialişti care contribuie la realizarea unei producţii de televiziune sau film, Hollywoodul se bazează pe un nou membru în echipa de producţie: consultant în COVID-19.

Pandemia de coronavirus a determinat producătorii, studiourile de film şi sindicatele din industria de cinema să caute sfaturi experte despre cum pot redeschide în condiţii de siguranţă platourile de film şi televiziune, care şi-au încetat activitatea pe întreg globul la mijlocul lui martie, anunță Reuters, potrivit Agerpres.

Persoanele care lucrează în industria cinematografică se aşteaptă ca, atunci când producţiile vor fi reluate, munca să se desfăşoare în echipe mici, angajaţii să fie testaţi periodic, să aibă la dispoziţie dezinfectant pentru mâini, iar în locul figuranţilor, mulţimile mari de oameni să fie recreate pe ecran cu ajutorul efectelor speciale.

Sindicatele care îi reprezintă pe actorii şi pe membrii echipelor de filmare, printre care SAG-AFTRA, IATSE şi Sindicatul Regizorilor din America, au angajaţi experţi de la Harvard şi Universitatea California pentru a-i ajuta să redacteze un set de recomandări.

Epidemiologii şi alţi specialişti în sănătate publică sunt la mare căutare în această perioadă pentru a pune la punct strategii detaliate destinate situaţiilor în care un număr mare de persoane lucrează în spaţii mici, specialişti în machiaj care trebuie să stea în imediata apropiere a vedetelor, actori care se sărută, se îmbrăţişează sau se luptă pe platou.

Toţi ochii sunt îndreptaţi către guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, care, după ce a ascultat părerile reprezentanţilor industriei şi ai sindicatelor, spune că intenţionează să emită protocoale pentru filmările producţiilor de cinema şi televiziune chiar în această săptămână.

Închiderea platourilor a avut efecte financiare severe în industrie, precum şi asupra unor oraşe precum Los Angeles, care beneficiază economic de pe urma producţiilor cinematografice. Reînceperea activităţii este importantă pentru companii, printre care Netflix Inc, Walt Disney Co şi nu numai, care au nevoie de filme şi seriale noi pentru a menţine treaz interesul publicului.

În timp ce platourile de filmare au rămas pustii în Statele Unite, activitatea de producţie cinematografică s-a amplificat în Coreea de Sud, Australia, Suedia, precum şi în Noua Zeelandă, unde „Avatar 2”, în regia lui James Cameron, îşi va relua filmările săptămâna aceasta. "Avatar 2" are deja stabilită data premierei sale oficiale, pe 17 decembrie 2021. Al treilea, al patrulea şi al cincilea film din franciza "Avatar" vor fi lansate în decembrie 2023, decembrie 2025 şi decembrie 2027.

Cum vor decurge filmările în timpuri de pandemie

Scenaristul şi regizorul Tyler Perry a preluat iniţiativa în ceea priveşte reluarea activităţii, anunţându-şi planurile pentru demararea, pe 8 iulie, a filmărilor la două seriale pentru canalul de televiziune BET la studiourile pe care le deţine în Atlanta.

Domeniul de 133 de hectare al lui Perry oferă posibilităţi de cazare, unde oamenii pot petrece perioada de izolare pentru a preveni transmiterea noului coronavirus.

Într-o prezentare pe 31 de pagini - „Carantină de tabără”, Perry expune un set de reguli și spune că „este nevoie de un întreg sat de angajaţi, medici, epidemiologi, avocaţi, reprezentanţi sindicali, artişti şi reprezentanţii acestora, membri ai echipei, specialişti în asigurări şi o mulţime de alţi mari gânditori” pentru a crea un mediu sigur.

Din echipă face parte şi Carlos del Rio, expert în boli infecţioase la Emory University, care a recomandat ca toţi cei prezenţi pe platou să fie testaţi înainte de începerea activităţii şi cel puţin o dată în cele două săptămâni cât durează filmările. Del Rio a făcut şi alte recomandări referitoare la igienă şi alte măsuri de protecţie, deşi a subliniat că nimic nu oferă o garanţie de 100%.

Protocoale noi și în televiziune

Gestionarea problemei coronavirusului în televiziune este complicată întrucât mulţi dintre cei care fac parte din echipă sunt liber profesionişti, a spus Paul Litchfield, specialist în medicina muncii, care a contribuit la redactarea unui set de reguli pentru reţelele de televiziune din Marea Britanie.

„Oamenii se plimbă de la o producţie la alta, de la o companie la alta. Aşa că trebuie să ne asigurăm că recomandările sunt unitare pentru toate companiile de televiziune”, a spus acesta.