MENIU

Schimbări în Educație: apar primele școli-pilot din proiectul “România Educată”. Ce presupune acest program

Apar primele școli-pilot din proiectul “România Educată”. Sursa foto: Pixabay

Consilierul prezidențial Ligia Deca a declarat, luni, ca exista oportunitatea de a face școli-pilot. Primele astfel de institutii pot incepe chiar de anul viitor.

Scolile-pilot fac parte din proiectul “România Educată” si testeaza reformele pe care le va propune acest program, informeaza edupedu.ro.

„Avem oportunitatea să facem școlile-pilot, acea piatră de încercare a proiectului România Educată”, a precizat Ligia Deca, in cadrul conferinței online pe tema școlilor pilot, organizată de proiectul Școli curate.

Potrivit acesteia, nu este necesara schimbarea cadrului legislativ pentru punerea în aplicare a multora dintre măsurile prevăzute în proictul ‘’România Educată’’’. Aplicarea în școlile-pilot ar putea oferi o analiză de impact pentru o viitoare scalare a acestor măsuri.

Prin astfel de institutii, se va pune în practică și creșterea autonomiei școlilor.

Vesti bune in Educatie

„Vom face public întreg raportul, odată cu asumarea lui de către Guvern, cel mai probabil miercuri”, a mai declarat consilierul prezidențial.

Multe dintre ideile prezentate public vor fi detaliate în raportul final al proiectului ‘’România Educată’’. Acestea au nevoie de o etapă de pilotare, de testarea abilităților în practică, în sistem.

,,Cred că este cumva o modalitate pentru a da încredere. Cred că, dacă ne uităm la dezbaterile publice care de multe ori devin foarte aprinse când vine vorba despre Educație, și este normal să fie așa, pentru că educația atinge direct viața, și activitatea, și succesul cetățenilor României, o problemă recurentă este această lipsă de încredere’’, a explicat Ligia Deca.

Această etapă de pilotare este o etapă fireasca în economia politicilor publice, conform consilierului prezidential: ,,De cele mai multe ori, este o etapă care în România nu a fost neapărat parcursă – există această tendință pentru a lansa idei direct în implementare, fără o analiză de impact’’.

Ideea școlilor-pilot poate reprezenta si o modalitate prin care creșterea autonomiei școlilor se pune în practică, potrivit Ligiei Deca.