MENIU

Schimbări de ultimă oră la Legea dării în plată. Plafonul creditelor va fi modificat

Deputatul PNL Cătălin Daniel Zamfir anunţat pe pagina sa de Facebook că au fost convenite unele modificări la Legea dării în plată care a intrat în linie dreaptă pentru votul final.

Inițiatorul legii spune că "Darea în plată" va intra in dezbaterea Comisiei Juridice joi, 31 martie, iar miercuri, 6 aprilie, va intra la votul final in Camera Deputatilor.

După o întâlnire cu reprezentanţii PSD, acesta a comunicat că s-a decis ca Legea dării în plată să nu se aplica și programului Prima Casă și ca plafonul creditelor să fie de 250.000 de euro.

"Astazi am avut din nou o intalnire cu vicepresedintele PSD Viorel Stefan la care au participat si profesorul Piperea, vicepresedintele Comisiei Juridice, Ciprian Nica (PSD), si Catalin Voievozeanu de la AURSF. Discutia a fost una lunga si constructiva. Concluziile sunt urmatoarele:
1. Legea Darii in plata va intra in dezbaterea Comisiei Juridice joi, 31 martie, iar miercuri, 6 aprilie, va intra la votul final in Camera Deputatilor
2. Ca si PNL, si PSD sustine ca Legea Darii in plata trebuie sa se aplice fara discutie creditelor in derulare, sa beneficieze si cei care au luat credite de nevoi personale cu ipoteca in vederea achizitiei, constructiei sau amenajarii unor imobil cu destinatia de locuinta sau achizitionarii unui teren in vederea constructiei unei case.
3. De asemenea si PSD e de acord ca legea trebuie sa se aplice si celor care au fost deja executati, prin sistarea popririi pe venituri
4. PSD va sustine mentinerea unui plafon, dar crescut la 250.000 de euro
5. Si PSD considera ca Programul Prima Casa trebuie exclus de la aplicarea legii", a scris Zamfir pe Facebook.

Potrivit acestuia, daca varianta discutată astăzi va fi votată, ea este acoperitoare pentru cele mai multe cazuri: "Nu este perfecta. Insa eu personal cred ca e mai important acum sa treaca legea si sa beneficieze oamenii de ea cat mai repede, nu sa fie executati si lunile viitoare".

"Cred in continuare ca plafonul este discriminatoriu si ca Prima Casa trebuie sa ramana in lege, insa asta va putea lamuri Curtea Constitutionala daca va fi sesizata. Daca va fi sesizata, asta nu inseamna ca se suspenda aplicarea legii pana se pronunta Curtea. Imi mentin parerea ca beneficiarii Programului nu trebuie exclusi, insa cred ca e mai inteleapta decizia de a nu da prilej bancilor sa santajeze cu marirea avansului sau Guvernului sa desfiinteze programul, ambii pretextand ca din cauza acestei legi", a mai spus Zamfir.

Mai multe articole despre:
Prima Casă