MENIU

Schema minimis: urmează HAOSUL? 7.000 de firme înscrise, erori grave ale autorităţilor

<p>Nepotism la &icirc;nscrierea pentru ajutoare MINIMIS anul trecut</p>

Prima etapa a sesiunii doi din cadrul schemei de minimis, in cadrul careia companii vor putea atrage fonduri de la stat pentru a-si sustine afacerile, s-a incheiat cu peste 7.000 de firme inscrise.  

Se pare ca autoritatile sunt pe cale sa provoace haos prin decizii care s-ar putea dovedi cel putin indoielnice, scrie Wall-Street.ro.

IMM-urile au putut sa depuna cereri pentru ajutorul de minimis in perioada 15 ianuarie, ora 10:00, 24 ianuarie, ora 20.00, interval in care au fost incrise in program 7.138 de firme.

Silviu Draganescu, consultant si manager la CilvConsulting si persoana care a urmarit indeaproape desfasurarea procesului, subliniaza ca exista cateva nereguli majore care ar putea duce la un nou scandal.

Potrivit ghidului solicitantului, dupa afisarea listei cu cei inscrisi, Ministerul Economiei incepea sa trimita scrisori de admitere la evaluarea administrativa participantilor, in ordine descrescatoare a punctajului, pana se epuiza bugetul.

„Asta inseamna ca primele 1.100-1.200 de firme urmau sa primeasca scrisoarea si sa se prezinta in urmatoarele 10 zile lucratoare cu documentatia completa la sediile Oficiilor Teritoriale de IMM-uri din tara. Pe masura ce erau evaluate dosarele si respinse, se elibera buget, si se trimiteau scrisori de admitere la urmatorii din lista. Si tot asa pana cand se epuiza complet bugetul de catre firme care obtineau finantare", recapituleaza Draganescu.

Marti insa, AIPIMM a trimis la toate firmele inscrise scrisoarea de admitere la evaluarea administrativa, astfel ca toate firmele trebuie sa depuna in zece zile documentatia la oficiile din tara.

Opt oficii la mii de firme, rezulta haos

„Evident, majoritatea persoanelor vor depune documentatia in ultima zi. Si atunci, de exemplu, la Oficiul din Ploiesti se vor prezenta peste 1800 de persoane care sa depuna documentatia. Intrebarea e: cum vor reusi sa inregistreze in doar o singura zi, sute de dosare? De asemenea, chiar si dupa ce se depun, au obligatia prin lege sa dea un raspuns in 60 de zile lucratoare. Pentru 1.800 de dosare, rezulta o medie de 30 de dosare evaluate zilnic. Cum un dosar are peste 100 de pagini, exista suficient personal in fiecare Oficiu sa evalueze 30 de dosare zilnic, fara sa afecteze activitatea Oficiului in implementarea celorlalte programe derulate?", se intreaba, retoric, Silviu Draganescu.

In Romania, sunt doar OPT oficii care primesc dosare pentru minimis. Oficiul din Ploiesti, de exemplu, deserveste o buna parte din Muntenia, inclusiv Bucurestiul. Este deci de asteptat ca acel oficiu sa fie cuprins de haos.

Mai mult, o alta eroare posibil majora vine tot din partea oficiului din Ploiesti care ieri, marti, a trimis catre toate sutele de firme un eMail in care erau chemate sa depuna dosarele. Eroarea consta in faptul ca in acest mail erau trecute TOATE firmele, dar nu la BCC, adresele tuturor fiind vizibile, deci, si concurentilor.

Mai multe despre subiect aici.

Mai multe articole despre:
minimis schema de minimis