MENIU

Cum poţi obţine FINANŢARE prin schema de MINIMIS pentru IMM-uri

<p>Procedura pentru schema de minimis s-a schimbat</p>

Firmele care doresc sa obtina finantare de la stat, prin schema de minimis pentru IMM, vor putea sa se inscrie on-line pe site-ul Departamentului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism (AIPPIMM) incepand din 15 ianuarie, ora 10:00 si pana pe 24 ianuarie, ora 20:00. Anuntul vine dupa ce anul trecut firmele nu au beneficiat de ajutorul de stat, din cauza esecului inregistrat la deschiderea sesiunii din august 2013.

Dupa ce a fost amanata in repetate randuri, schema de minimis a fost deschisa in august 2013, insa s-a inchis in mai putin de cinci minute dupa aceea, bugetul total fiind epuizat.

Firmele care au incercat sa depuna la acea data cereri de finantare pentru a obtine ajutoarele de minimis de la stat si consultantii din domeniu au fost nemultumiti de modul in care a decurs inregistrarea on-line, pentru ca aplicatia nu a functionat corespunzator.

Intre 15 ianuarie, ora 10:00 si 24 ianuarie ora 20:00, firmele care vor sa obtina bani de la stat, prin schema de minimis, pot sa acceseze aplicatia disponibila pe site-ul AIPPIMM, pentru a completa formularul de inscriere on-line in cadrul schemei, se arata intr-un anunt recent al AIPPIMM.

Data si ora completarii formularului nu va influenta ordinea punctajului obtinut de firme in urma inscrierii, iar formularul nu va putea fi modificat si se va transmite doar o singura data in baza de date a aplicatiei, potrivit AvocatNet.ro.

Intre 15 ianuarie, ora 10:00 si 24 ianuarie ora 20:00, firmele care vor sa obtina bani de la stat, prin schema de minimis, pot sa acceseze aplicatia disponibila pe site-ul AIPPIMM, pentru a completa formularul de inscriere on-line in cadrul schemei, se arata intr-un anunt recent al AIPPIMM.

Pentru a remedia situatia, Guvernul a emis HG nr. 848/2013, publicata Monitorul Oficial, Partea I, nr. 689 din 11 noiembrie 2013, prin care a modificat legislatia privind schema de minimis. Printre principalele modificari aduse se numara faptul ca programul a fost transferat de la Ministerul Finantelor la AIPPIMM, iar accesarea ajutorului financiara nu se va mai desfasura dupa principiul "primul venit, primul servit", ci aplicatia de inregistrare va fi deschisa timp de 10 zile.

Potrivit HG nr. 848/2013, valoarea maxima a ajutorului de minimis pe care firmele il pot obtine de la stat este de 100.000 euro, bani care vor fi acordati pe o perioada de doi ani fiscali consecutivi.

Acesti bani nu sunt in totalitate nerambursabili, ci doar in proportie de 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile, astfel ca beneficiarii urmeaza sa aduca o contributie proprie de 10%.

Conform listei codurilor CAEN publicate pe site-ul AIPPIMM, companiile care desfasoara activitati de comert nu vor obtine punctaj, in acest fel fiind diminuate sansele obtinerii finantarii.

Cum se inregistreaza cererile de acord pentru finantare?

Conform reglementarilor in vigoare, cei care doresc sa obtina finantare de la stat prin schema de minimis trebuie sa se inscrie on-line pe site-ul AIPPIMM si nu pe cel al MFP, asa cum s-a procedat in sesiunile anterioare.

Mai precis, fiecare solicitant trebuie sa se inregistreze cu user si parola, pe site-ul www.aippimm.ro, iar dupa inregistrare, solicitantul va completa si transmite on-line formularul de inscriere incepand cu 15 ianuarie, ora 10:00, timp de zece zile de la demararea inscrierii, adica pana pe 24 ianuarie ora 20:00, cu posibilitatea de prelungire a termenului pana la epuizarea bugetului.

Odata cu transmiterea formularului de inregistrare participantilor le va fi acordat un punctaj automat in functie de anumiti indicatori (punctajul minim pentru calificare este de 60 de puncte din 100 posibile).

Dupa expirarea termenului de inscriere si in conformitate cu punctajul obtinut on-line, pe site-ul AIPPIMM se va publica in termen de o zi lucratoare lista cu solicitantii acceptati pentru verificarile administrative de eligibilitate.

Noile reguli stabilesc ca admiterea la finantarea se va realiza in urma verificarilor de eligibilitate, in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut la completarea formularului de inregistrare on-line.

Cei care vor avea punctaje egale vor fi departajati in functie de urmatoarele criterii:

domeniul de activitate din care face parte codul CAEN pe care se solicita finantare;numarul locurilor de munca nou-create;categoria IMM din care face parte solicitantul;locatia implementarii proiectului;valoarea profitului obtinut din exploatare la 31 decembrie 2012;valoarea profitului net la 31 decembrie 2012.

Dupa aceasta etapa, aplicatia electronica va genera automat un numar de identificare pentru fiecare proiect, denumit numar RUE, adica numar in Registrul unic electronic si va genera si va transmite automat pe adresa de email o scrisoare de instiintare privind inregistrarea in registru, precum si numarul de inregistrare RUE, se arata in HG nr. 848/2013.

In termen de zece zile lucratoare de la primirea acestei scrisori, solicitantii care au indeplinit punctajul minim de 60 de puncte sunt obligati sa depuna cererile de acord pentru finantare, impreuna cu documentele justificative la Oficiul Teritorial pentru IMM si Cooperatie (OTIMMC) din raza teritoriala in care se afla sediul social al acestora.

Pana in prezent aceste documente se depuneau la registratura generala a MFP, insa avand in vedere ca schema de minimis a trecut in administrarea AIPPIMM, actele se depun la oficiile teritoriale ale departamentului pentru IMM.

Daca nu depun cererea de acord de finantare in intervalul de timp de zece zile lucratoare, atunci solicitantii pierd dreptul de a trece in etapele urmatoare.

Mai departe, cererile de acord pentru finantare vor fi analizate si verificate in limita bugetului alocat schemei, se arata in actul normativ recent publicat in Monitorul Oficial.

In continuare, cererile de acord pentru finantare vor fi verificate de catre unitatea de implementare constituita la nivelul fiecarui OTIMMC, in termen de 60 de zile lucratoare de la data depunerii intregii documentatii, in limita bugetului alocat schemei.

In urma analizei si a verificarilor, OTIMMC va decide sa accepte proiectul, sa il respinga sau sa solicite clarificari.

Vezi Procedura de acordare a ajutoarelor de minimis aici.

Mai multe articole despre:
minimis schema minimis