MENIU

Scandalul Volkswagen ia amploare. Gigantul auto recunoaște că a trișat și în Europa

<p>Mașini cu probleme și &icirc;n Europa</p>

Scandalul Volkswagen ia amploare: gigantul auto a recunoscut că a folosit aceleași sisteme de trișare a nivelului de emisii poluante și la mașinile vândute în Europa, transmite Reuters.

Gigantul auto Volkswagen a recunoscut că a introdus același software de fraudare a nivelului de emisii poluante și pe mașinile produse și vândute în Europa, nu doar în SUA - unde a fost declanșat imensul scandal.

Informația provine de la ministerul Transporturilor din Germania. Oficialii companiei au admis încă de la începutul săptămânii că nu mai puțin de 11 milioane de mașini VW dețin acest sistem incriminat acum în SUA.

Scandalul emisiilor poluante falsificate de gigantul Volkswagen a zguduit mediul de afaceri din Germania, dar și lumea politică germană, iar amploarea dezastrului ar putea depăși pierderile înregistrate cu intrarea Greciei în incapacitate de plată, din urmă cu câteva luni.

Directorul general al Volkswagen și-a anunțat demisia miercuri, însă Martin Winterkorn va primi o pensie de 28,6 milioane euro şi ar putea încasa și compensaţii de alte câteva milioane euro, în funcţie de cum va fi clasificată plecarea sa.

Volkswagen este cel mai mare producătoru auto din Germania, cu peste 270.000 de angajați doar pe plan local, ca să nu mai vorbim de numărul mare de firme și angajați care furnizează piese pentru companie.

Economiștii au început să-și exprime îngrijorarea privind impactul scandalului VW asupra creșterii PIB-ului Germaniei, cea mai mare economie europeană.

"Deodată, Volkswagen a devenit un risc mai mare pentru economia Germanie decât criza datoriilor Greciei", a spus economistul-șef al ING Carsten Brzeski.

Economia germană a înregistrat un avans de 0,4% în trimestrul doi din 2015, după o creștere de 0,3% în primele trei luni ale acestui an. Comparativ cu cel de-al doilea trimestru al anului trecut, PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,6%, scrie Agerpres.ro.

Carsten Brzeski a apreciat că actuala criză a refugiaților și 'șocul Volkswagen' reprezintă noi riscuri la adresa economiei germane. Este neclar care va fi impactul crizei VW dar economia va fi afectată, ținând cont de mărimea companiei. VW este 'unul dintre cei mai importanți campioni globali ai Germaniei și un motor de creștere semnificativ al economiei', susține Brzeski.

Și Jennifer McKeown de la Capital Economics a apreciat că scandalul Volkswagen reprezintă un nou risc la adresa activității economice din Germania, alături de încetinirea din China.

După ce au scăzut sub 100 de euro, pentru prima dată în aproape patru ani, miercuri titlurile VW înregistrau o creștere de 2,5%, la 108,5 euro. Luni și marți, acțiunile celui mai mare producător auto din lume au scăzut la Bursa de la Frankfurt cu 20% și, respectiv, 17%. Din cauza declinului acțiunilor, VW a pierdut săptămâna aceasta aproape 25 de miliarde de euro (28 miliarde de dolari) din capitalizarea de piață.

Mai multe articole despre:
Volkswagen Scandalul Volkswagen