MENIU

Scandalul pavilionului românesc, vândut unei companii din Cipru: Contractul, anunlat definitiv

Curtea de Apel Constanţa a anulat, ieri, definitiv, contractul din 2012 prin care dreptul de folosinţă a pavilionului maritim românesc era cedat companiei Ilvana Holding, un offshore înregistrat în Cipru.

În premieră absolută, contractul cu pricina ar fi dus în situația în care România și-ar fi pierdut dreptul suveran asupra pavilionului național.

Instanţa a menţinut decizia Tribunalului Constanţa din 25 septembrie 2015, care constată nulitatea absolută a contractului de agenţie încheiat între Autoritatea Navală Română şi Ilvana Holding, înregistrat la ANR pe 14 septembrie 2012. Judecătorii Nicolae Stanciu, Revi Moga şi Ramona Poppa de la Curtea de Apel Constanţa au respins contestaţia formulată de reprezentanţii offshore-ului cipriot care primise dreptul de folosinţă a pavilionului românesc pentru o perioadă de 30 de ani.

Miza acestui contract era administrarea noului registru al Pavilionului internaţional românesc, iar statul român ar fi câştigat mai nimic din această afacere – în jur de 1.000 de euro pe navă, în timp ce firma germană, sume între 6.000 şi 40.000 de euro, în funcţie de tonajul navei.

Condiţia ca Autoritatea Navală Română (ANR) să poată încasa taxele pe navă era ca RIFA Holding Limited să înregistreze minimum 200 de nave. De precizat că, în cazul în care registrul internaţional nu reuşea să depăşească acest număr de nave, RIFA nu plătea nimic către ANR timp de cinci ani şi abia după acest termen autoritatea încasa ceva.

Întreaga afacere Pavilionul a fost orchestrată de politicieni la vârf din preajma lui Victor Ponta și a tripletei toxice Radu Mazăre – Nicușor Constantinescu și Sorin Strutinscky.

Singurul oficial care a semnalat faptul că acest contract este unul complet păgubos pentru România  este Andrian Mihei, fost director al ANR. El a cerut, pe vremea când asigura conducerea instituţiei, desecretizarea contractului.

De precizat că la momentul semnării contractului, Ministerul Transporturilor era condus de liberalul Relu Fenechiu, aflat în închisoare, după o condamnare în dosarul „Transformatorul”.