MENIU

SCANDALUL MANUALELOR DIGITALE. Ministerul Educaţiei acuzat de organizarea licitaţiei cu dedicaţie

Editurile critică modul în care Ministerul Educaţiei vrea să achiziţioneze noile manuale

Un nou scandal se naşte în jurul manualelor digitale. Nici nu a fost lansată bine procedura de achiziţie, ca deja e contestată din toate direcţiile. Parte dintre creatorii de manuale consideră că licitaţia este una cu dedicaţie, iar Uniunea Editorilor se pregăteşte să atace în instanţă ordinul de ministru.

Vineri ministerul Educaţiei a publicat calendarul de achiziţie a noilor manuale de clasa I şi a II-a. În aprilie vor fi prezentate specificaţiile tehnice, iar până la începutul lui iunie manualele trebuie să fie gata şi în format clasic, şi în format digital.

"Senzatia e ca totul este facut din mana, ori este o licitatie cu dedicatie sau lucrurile sa fie facute pur si simplu abramburite, de-a valma", a spus Cristian Greşeanu, director editură.

Editurile au la dispoziţie 48 de zile pentru a realiza zece manuale. "Am asteptat 18 ani sa înlocuim anumite manuale după care avem o licitație pe care o facem in doua luni pe coltul mesei", a mai spus Cristian Greşeanu, director editură.

Marea problemă o reprezintă varianta digitală a manualelor. Specialiştii IT spun ar fi nevoie de cel puţin 3 luni ca acestea să fie realizate la standardele cerute. Revoltată de cerinţele Ministerului Educaţiei, Uniunea Editorilor e pregătită să blocheze procedurile de licitaţie. Deocamdată, nimeni din cadrul Ministerului Educaţiei nu a vrut să furnizeze un punct de vedere.