MENIU

Scandalul din Parlament continuă: Ludovic Orban și Anca Dragu vor plen pentru votul moțiunii de cenzură

Anca Dragu și Ludovic Orban

Scandalul din Parlament nu se oprește. În timp ce președinții de la Camera Deputaților și Senat caută soluții pentru a convoca iar plenul pentru vot, AUR amenință cu greva parlamentară.

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, admite că preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, are un program încărcat în teritoriu, dar speră că acesta va respecta Constituţia şi vor convoca împreună un plen reunit pentru dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură.

„Avem nevoie de acordul preşedintelui Camerei pentru un Bpr. (...) Nu aş putea spune că refuză, dar eu cred că trebuie să citim cu toţii Constituţia. Ieri am discutat şi a spus că vom vorbi săptămâna acesta, având un program încărcat în teritoriu. Având în vedere solicitările formulate în 9 septembrie, în plenul reunit, de liderii grupurilor parlamentare, am transmis o scrisoare către cabinetul domnului Orban în care i-am solicitat să stabilim un plen comun pentru a continua parcursul moţiunii de cenzură. Odată cu citirea, după trei zile, trebuie ca moţiunea să intre în dezbatere şi la vot final. Cred că domnul Orban va ţine cont de Constituţie", a spus Anca Dragu.

Întrebată dacă va vorbi şi cu liberalul Florin Roman, cel căruia îi sunt delegate atribuţiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor, Dragu a spus: "O să am un dialog, pentru prima dată, şi cu domnul Roman. Domnul Orban ar trebui să îi ceară domnului Roman să îşi ia în serios funcţia aceasta de înlocuitor al preşedintelui Camerei".

La rândul său, Ludovic Orban a declarat că programarea zilei în care se va dezbate și vota moțiunea de cenzură este apanajul Birourilor Permanente Reunite, dar și plenul poate lua o decizie în acest sens.

„Votul nu trebuie dat în funcție de Congres, el trebuie dat în funcție de Regulamentul celor două camere, în Constituție. Aici, din cauza faptului că au vrut unii să amâne la calendele grecești dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură. Aici există o decizie clară a Curții Constituționale și aceasta impune celeritate, iar moțiunea să fie votată în 3 zile de la citire”, a afirmat președintele Camerei Deputaților.

Moţiunea de cenzură intitulată "Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!" a fost înregistrată pe 3 septembrie la cabinetele preşedinţilor celor două Camere şi citită pe 9 septembrie în plenul reunit.

Mai multe articole despre:
anca dragu motiune cenzura orban ccr guvern parlament