MENIU

Scandalul DEZINFECTANŢILOR. Eugen Nicolăescu: "Nu-mi amintesc să fi primit o informare de la SRI"

<p>Eugen Nicolăescu: Costul programului de prevenție este de 650 de milioane de euro. De unde vin banii</p>

Niciun ministru al Sănătăţii din ultimii cinci ani nu-şi aduce aminte să fi primit informări de la SRI legate de calitatea dezinfectanţilor din spitale. Rând pe rând, Eugen Nicolăescu, Ladislau Ritli sau Vasile Cepoi au spus că nu primit asemenea informaţii de la Serviciul Român de Informaţii. Nicolae Bănicioiu nu a vrut să răspundă solicitării noastre, iar Cseke Attila nu a putut fi contactat telefonic.

Miniștrii Sănătății din ultimii cinci ani au negat sau au refuzat să răspundă atunci când au fost întrebați de reporterii Realitatea TV dacă au primit informările de la Serviciul Român de Informaţii (SRI). Halucinant este că majoritatea foştilor şefi de la sănătate nu-şi mai aduc aminte dacă au fost sau nu informaţi despre calitatea dezinfectanţilor din spitale sau cum licitaţiile erau suspectate că sunt trucate şi atribuite după preferinţe.

"În ultimul meu an de mandat nu-mi amintesc să fi primit o informare de la SRI referitoare la problema dezinfectanţilor. Dacă ea ar fi venit, ar fi fost dirijată catre Inspecţia Sanitară de Stat. Conform competenţelor legale trebuiau să verifice şi să prezinte un raport", a declarat Eugen Nicolăescu.

Nicolăescu a condus Ministerul Sănătăţii în perioada 2005 - 2008 şi 2012 - 2014. Nicolae Bănicioiu a fost la șefia ministerului în perioada 26 februarie 2014 - 16 noiembrie 2015. Contactat de Realitatea TV, acesta a refuzat să ofere un punct de vedere cu privire la acest subiect. Fostul ministru nu exclude, totuşi, varianta potrivit căreia SRI a trimis informări, însă, nu în mandatul său.

Rând pe rând, alţi foşti şefi de la sănătate au spus că nu-şi aduc aminte să fi primit astfel de însemnări. Ladislau Ritli a condus sănătatea timp de un an şi două luni, între 2011 şi 2012. După el, Vasile Cepoi a venit la cârma ministerului, însă mandatul său a fost scurt, de cinci luni.

În perioada în care SRI a trimis astfel de informări autorităţilor cu privire la neregulile din spitale, la Ministerul Sănătăţii au mai ocupat funcţia de ministru Cseke Attila, timp de un an şi jumătate, Raed Arafat şi Victor Ponta, în calitate de interimar.