MENIU

Scandal URIAȘ! Cea mai cunoscută bancă elvețiană este acuzată că spăla bani pentru politicieni corupți, torționari și traficanți de droguri

Credit Suisse FOTO: Arhiva

Datele privind mai bine de 18.000 de conturi de la banca elvețiană Credit Suisse s-au scurs, iar acestea arată averea ascunsă a unor politicieni corupți, membri ai crimei organizate, implicați în tortură, trafic de droguri și spălare de bani, scrie The Guardian, care a participat, alături de alte 47 de publicații, la ancheta internațională „Suisse secrets”. 

În conturile respective se află 80 de miliarde de lire sterline, echivalentul a 96 de miliarde de euro, ținute în una dintre cele mai mari instituții financiare din Elveția. 

Scurgerea de informații subliniază eșecul verificărilor pe care Credit Suisse trebuia să le facă, în ciuda unor promisiuni repetate din ultimele decenii de a elimina clienții dubioși și fondurile ilicite, scrie sursa citată. 

Datele bancare au intrat inițial în posesia ziarului german Süddeutsche Zeitung de la o persoană din interior. Aceasta acuză că legile elvețiene privind secretul bancar sunt „imorale”, iar băncile elvețiene colaborează cu cei care fac evaziune fiscală. 

Informațiile au fost ulterior analizate de ziarul german și de OCCRP, un consorțiu de ziariști de investigație din întreaga lume. În cadrul investigației au lucrat ziariști din cadrul a 48 de organizații media din întreaga lume, precum Le Monde, New York Times, Miami Herald etc. 

Datele privind cele 18.000 de conturi arată informații despre mai bine de 30.000 de clienți ai băncii, din cei 1,5 milioane pe care îi are. 

Acestea includ un traficant de persoane din Filipine, un șef de bursă din Hong Kong închis pentru mită sau un miliardar care a ordonat uciderea iubitei sale din Liban, care era un star pop. 

De asemenea, informațiile arată directori din Venezuela care au furat din fondurile companiei de petrol a statului, ca și politicieni corupți din Egipt și Ucraina. 

Credit Suisse a spus că legile elvețiene privind secretul bancar nu o lasă să comenteze despre acuzații privind clienți individuali. 

Banca a mai spus că acuzațiile sunt în mare parte vechi, iar în unele cazuri datează dintr-o perioadă când legile și practicile erau foarte diferite față de cele de azi. 

În timp ce unele conturi din scurgerea de informații datează din anii 1940, mai bine de două treimi dintre acestea au fost deschise din 2000 încoace. 

Bancă de miliarde Credit Suisse are active totale de 1,6 trilioane de franci elvețieni, echivalentul a 1,54 trilioane de euro, fiind a doua după UBS în cadrul sistemului bancar elvețian. 

Țările cu cei mai mulți clienți în scurgerea de date, precum Venezuela, Egipt, Ucraina și Thailanda s-au confruntat de-a lungul timpului cu faptul că elitele lor politice și financiare își ascund banii offshore. 

În 2021, banca a fost implicată în scandalurile privind compania financiară Greensill Capital și fondul de investiții Archegos Capital și a fost amendată cu 350 de milioane de lire sterline pentru rolul său într-un scandal din Mozambic. 

Totuși, repercusiunile în urma scurgerii de date ar putea fi mult mai mari și ar putea amenința întregul sistem bancar elvețian, unul dintre cele mai secretoase din lume, subliniază jurnaliștii The Guardian.