MENIU

Scandal uriaș Budapesta-București: Investițiile maghiare, stopate în România

Statul român blochează investițiile Budapestei în Transilvania. Comunitatea de maghiari din zonă nu va mai primi fonduri de la Guvernul Ungariei, asta deși în 2020 s-a înregistrat apogeul investițiilor. Fundațiile din jurul UDMR ar fi primit fonduri astronomice din Budapesta.

Guvernul României nu și-a dat acordul pentru ca Budapesta să continue investițiile în Transilvania, așa cum s-a întâmplt în ultimii ani. Presa din Ungaria scrie că au fost purtate discuții cu Guvernul României, însă nu spelcifică dacă ar fi vorba de Guvernul Orban sau Guvernul Câțu, în pelrioada în pandemie despre investițiile pe care Budapesta ar putea să le facă în Transilvania pentru a susține economic această zonă.

Potrivit unui oficial din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, România nu și-a dat consimțământul ca astfel de programe de investiții să fie derulate în Transilvania.

În anul 2020 a fost atins apogeul fondurilor primite din Budapesta în ona Transilvaniei. Către această zonă, peste 365 de milioane de euro au plecat prin anumite fundații din jurul UDMR. În anul 2021 fondurile au scăzut, și s-au înregistrat doar 91,5 milioane de euro.