MENIU

Scandal între instituții! ANPC, sancționată pentru că a filmat controalele. Cum se bat autoritățile statului între ele, în loc să se ajute

Horia Constantinescu, președintele ANPC. Foto: Facebook/ANPC

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a fost sancționată de către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Asta pentru că inspectorii ANPC înregistrează controalele și surprind în imagini persoane care nu și-au dat acordul pentru a fi filmate. 

De mai bine de 6 luni ANPC prelucrează datele cu caracter personal colectate prin dispozitive de tip Body Camera, iar autoritatea nu s-a putut apăra acuzațiilor aduse. Vorbim la acest moment despre un avertisment și de faptul că în următoarea perioadă inspectorii nu mai au voie să filmeze controalele.

ANSPDCP (Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal) a anunțat finalizarea unei investigații asupra ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor), în urma căreia s-au constatat multiple încălcări ale regulamentului general privind protecția datelor (GDPR).

Doar 1 din 10 români mai are încredere în băncile din România. Supărările clienților, analizate într-un studiu

În mod specific, s-a constatat că principiul prelucrării datelor cu caracter personal în mod legal, echitabil și transparent față de persoana vizată a fost încălcat, la fel ca și prevederile referitoare la legalitatea prelucrării datelor. Ca urmare, ANPC a primit o sancțiune contravențională sub forma unui avertisment.

„Sancțiunea a fost aplicată ca urmare a efectuării unei investigații demarate în urma unor sesizări referitoare la faptul că operatorul ANPC încalcă legislația privind protecția datelor întrucât prelucrează date cu caracter personal prin utilizarea de dispozitive de tip body camera «atribuite comisarilor cu atribuții de control în vederea utilizării în toate acțiunile de control» și că «de mai bine de 6 luni comisari din ANPC înregistrează controale și surprind în aceste imagini, fără niciun acord și fără nicio supraveghere, nu doar colegi, angajați sau reprezentanți ai unor operatori economici, ci și o mulțime de persoane private, copii sau adulți, în magazine, la piscine, în restaurant, la bar sau la salon»”, a transmis ANSPDCP, citată de avocatnet.

Nu este singura autoritate sancționată din cauza utilizării acestor camere. Și cei de la poliția locală care utilizează astfel de aparate au fost luați în vizor de cei de la către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. 

Alertă în piețe generată de nivelul pesticidelor din fructe și legume! Ministrul Agriculturii anunță controale masives