MENIU

Scandal în guvernul Greciei, cu câteva zile înainte de scadența facturii la FMI

<p>Negocieri dificile cu Grecia</p>

Ministrul grec de finanţe Yanis Varoufakis a provocat duminică o polemică în interiorul guvernului stângii radicale, după ce a numit o fostă parlamentară socialistă controversată să reprezinte Grecia la FMI.

Economista Eleni Panariti a făcut parte din echipa guvernului precedent dreapta-socialişti în negocierile cu creditorii, UE şi FMI, asupra aplicării primului plan de ajutor al ţării, marcat de o politică strictă de austeritate.

Numirea ei a provocat furia a 43 de parlamentari (dintr-un total de 149) ai stângii radicale SYRIZA, la putere, precum şi reacţia multor cadre din guvernul lui Alexis Tsipras, prim-ministru şi preşedinte al SYRIZA, notează France Presse.

'Cineva care reprezintă politica Memorandumului (de austeritate) nu poate reprezenta actualul guvern ale cărui principii şi valori sunt complet diferite', au declarat deputaţii într-o scrisoare deschisă publicată duminică seară de agenţia de presă greacă Ana (semioficială).

'Aceasta este o problemă politică... O decizie greşită şi se cere anularea ei', au scris aceşti deputaţi.

O întâlnire era programată duminică seară între prim-ministrul Alexis Tsipras şi Yanis Varoufakis în legătură cu acest subiect,potrivit Agerpres.

În centrul atenţiei mass-media, ministrul Yanis Varoufakis, care este de asemenea deputat din partea Syriza dar nu membru de partid, a provocat deja polemică în interiorul guvernului la sfârşitul lunii aprilie. El a fost acuzat atunci de crearea unui climat negativ în negocierile dintre Atena şi reprezentanţii creditorilor, UE şi FMI, în legătură cu acordul ce trebuie încheiat asupra viitorului financiar al ţării.

Pentru a detensiona acest climat, Alexis Tsipras a trebuit atunci să reorganizeze echipa greacă ce se ocupă de negocierile cu creditorii.

Datoriile scadente ale Greciei catre FMI in iunie sunt in valoare totala de 1,6 miliarde de euro, bani de care Grecia nu dispune fără ajungerea la un nou acord.

Anunțul care trimite unde de șoc în UE. Grecia: Nu vom achita tranșa din iunie către FMI

Potrivit cotidianului elen Kathimerini, o noua runda de negocieri va avea loc, marti, intre Grecia si creditorii sai. Principalele subiecte de dezbatere vor fi problema taxei pe valoare adaugata (TVA) si reforma pensiilor.

Cancelarul german, Angela Merkel, și președintele francez, François Hollande, au discutat timp de aproape două ore despre datoria Greciei cu premierul elen, Alexis Tsipras, joi seară, în marja unui summit european desfășurat la Riga, relatează AFP.

"Într-o atmosferă prietenească și constructivă", potrivit unor surse din anturajul președintelui Franței, "schimbul de opinii s-a centrat asupra voinței de a se ajunge la un acord privind programul în curs" vizând să susțină finanțele Greciei.

Cei trei lideri, a continuat sursa amintită, "au ajuns la un acord privind necesitatea ca autoritățile elene să lucreze în continuare cu cele trei instituții" creditoare — Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) și Fondul Monetar Internațional (FMI)—, convenind "să rămână în strâns contact în perioada următoare", informează Agerpres.

Toți trei participă joi și vineri la Riga la un summit consacrat în special cooperării dintre UE și vecinii fostei URSS.

Ultima soluţie pentru evitarea falimentului în Grecia. "Nu mai e timp pentru asta"

Chiar de la sosirea în capitala Letoniei, președintele François Hollande a subliniat că întâlnirea va trebui "să schițeze soluții". Acestea nu vor fi adoptate definitiv de Franța și Germania, ci de Europa, a insistat el.

"Nu aici, la Riga, vom negocia chestiunea Greciei, dar este adevărat că aceasta ne permite să pregătim scadența care este așteptată, mai ales reuniunea Eurogrupului de la sfârșitul lunii sau, cel mai târziu, începutul lui iunie", le-a explicat jurnaliștilor șeful statului francez.

"Împreună cu premierul Tsipras, vrem să găsim soluții care să redea încrederea și să elibereze fondurile prevăzute", a continuat el.

"Acționăm pentru a facilita lucrurile și, în același timp, pentru a trimite un anumit număr de mesaje utile Greciei și utile Europei", a ținut să adauge François Hollande.

Atena negociază anevoie un acord cu creditorii săi pentru a obține, în schimbul introducerii de reforme, cele 7,2 miliarde euro restante din al doilea program de asistență financiară care expiră la sfârșitul lunii mai.

Pe 5 iunie, Grecia trebuie să plătească o rată substanțială FMI și ar putea intra în incapacitate de plată în lipsa unui acord până la acea dată.

François Hollande și Angela Merkel au lansat marți la Berlin un apel la accelerarea negocierilor pentru a evita ca Grecia să intre în incapacitate de plată.

Document secret al FMI: Grecia va intra în faliment pe 5 iunie

Negocierile dintre Grecia şi troica creditorilor internaţionali par să fi ajuns într-un impas sau înaintează cu paşi extrem de mici, dată fiind rigiditatea autorităţilor de la Atena cu privire la orice plan de reformă propus de FMI sau CE.

În aceste condiţii, Grecia a rămas cu visteria goală: ultima tranşă către FMI plătită de guvernul lui Alexis Tsipras s-a făcut cu banii din contul de urgenţă al Greciei deschis tot la FMI:

"Grecia nu va fi capabilă să returneze tranşele către FMI începând cu 5 iunie, dacă până atunci nu se va ajunge la o înţelegere cu partenerii internaţionali", se arată într-un document secret al FMI redactat pe data 14 mai, prezentat de zerohedge.com

Nu era suficient pentru Grecia că a rămas fără bani şi că nu reuşeşte să ajungă la un acord cu FMI şi UE pe tema asistenţei financiare: acum aflăm că economia a revenit oficial în recesiune.

Grecia face încă un pas spre prăpastie. Nu era suficient că a rămas fără bani

Biroul de statistică al UE, Eurostat, spune că economia Greciei a reintrat în recesiune: Produsul Intern Brut (PIB) al țării celei mai îndatorate din zona euro s-a contractat două trimestre la rând.

Potrivit Eurostat, în primele trei luni ale anului curent, economia greacă s-a redus cu 0,2% după ce în ultimul trimestru din 2014 se contractase cu 0,4%.

Grecia, anunţ catastrofal, după ce şi-a întors buzunarele pe dos

Undă de şoc pe pe pieţele financiare după ziua de marţi, când s-a văzut mai clar ca niciodată că Grecia a ajuns la fundul sacului şi nici nu face concesii pentru a ajunge la o înţelegere cu creditorii internaţionali.

„Pieţele financiare sunt destabilizate din cauza scandalului datoriilor Greciei, în timp ce Osborne vorbește în termeni duri la adresa UE", scrie The Guardian, în pagina sa economică.

Grecia s-a grăbit să achite cu o zi mai devreme o tranșă către FMI, însă surpriză! A luat banii tot de la FMI, dintr-un alt buzunar al Fondului!

Lovitură de teatru: de unde a luat Grecia banii ca să-i dea FMI

Grecia a accesat rezervele de urgenţă din contul său deschis la Fondul Monetar Internaţional pentru a putea rambursa o tranşă de 750 de milioane de euro către FMI, au declarat marţi doi oficiali guvernamentali pentru Reuters.

Statele membre au două conturi separate la FMI, unul în care sunt depozitate cotele lor anuale şi unul care poate fi utilizat în situaţii de urgenţă, scrie Agerpres.

Un oficial din guvernul grec a declarat pentru Reuters că Atena a utilizat 650 milioane de euro din contul său pentru a putea rambursa tranşa către FMI. 'Am utilizat banii din contul pentru situaţii de urgenţă', a declarat un oficial sub protecţia anonimatului. 'De asemenea, guvernul a utilizat aproximativ 100 de milioane de euro din rezervele proprii de lichidităţi' a mai spus oficialul.

Mai multe articole despre:
Grecia faliment Grecia Yanis Varoufakis