MENIU

SCANDAL în Parlament după discursul xenofob pentru omagierea legionarilor. DIALOG aprins între senatorul AUR Sorin Lavric și deputatul Silviu Vexler

Evreii au fost umiliți în Parlament de senatorul AUR Sorin Lavric. Parlamentarul l-a omagiat pe Mircea Vulcănescu, considerat responsabil pentru jefuirea și trimiterea la moarte a evreilor, în timpul regimului Antonescu. Lavric nu și-a cerut scuze pentru declarația sa. Ba mai mult, i-a transmis deputatului comunității evreiești, deputatul Silviu Vexler, ca România nu este Fașia Gaza. Scandalul din Senat pe tema indemnizațiilor foștilor legionari și a urmașilor acestora a continuat între cei doi parlamentari și marți, în direct, la Realitatea PLUS.

 

Deputatul Silviu Vexler, reprezentant al Federației Comunităților Evreiești din România în Grupul minorităților naționale a declarat luni, în plenul Senatului, că este o „umilinţă îngrozitoare la adresa victimelor Holocaustului” existenţa a două proiecte de lege prin care se doreşte reintroducerea indemnizaţiilor oferite de statul român „pentru foştii legionari, urmaşii lor şi urmaşii criminalilor de război sau ai celor care au făcut parte din organizaţiile naziste”. În replică , senatorul AUR Sorin Lavric i-a transmis că nu va înceta să vorbească cu „veneraţie” despre „martiri, despre eroi”.

Dialogul de luni din Parlament a continuat și marți, la Realitatea PLUS, pe tema legii acordării de indemnizații foștilor membri ai Mișcării Legionare și urmașilor acestora. 

„În cazul particular al lui Mircea Vulcănescu, chiar dacă se folosește excesiv teoria condamnării, trebuie subliniat că acea condamnare e în vigoare inclusiv prin decizia din 2019 a Înaltei Curți care a respins revizuirea. Justiția română postdecembristă a menținut până în prezent această decizie. A fost o cerere de soluționare și revizuire. (...) Despre pogromul de la Iași, mistificarea folosită deseori că ar fi fost operă germană... Este în primul rând decizia Consiliului de miniștri condus de Antonescu, care demonstrează că pogromul de la Iași fost ordonat de Antonescu”, a declarat Silviu Vexler, marți, la Realitatea PLUS.

Pogromul de la Iași, din iunie 1941, a fost unul din cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România, inițiat de generalul Ion Antonescu. A fost primul masacru din primele zile de război cu peste 10.000 de evrei uciși.  Istoricii vorbesc de un bilanţ al victimelor pogromului de la Iași care variază între 3.000, 10.000 şi 14.000 de morţi, potrivit istoricului Adrian Cioflâncă.

„Mișcarea legionară, simbolurile legate de aceasta, tot este interzis prin lege. Nu poți interzice o organizație, și, în același timp, să dai indemnizații celor care au fost membri ai acelei mișcări”, a completat Vexler în intervenția telefonică de marți, de la Realitatea PLUS. 

În replică, Sorin Lavric l-a acuzat pe Silviu Vexler „de discriminare și de ură” și că „mișcarea legionară, spre regretul lui, nu a fost o mișcare criminală aașa cum tot o susțineți. (...) Să spui că fiii n-au voie să primească indemnizații, că știm la ce terori au fost supuși, nu e doar un act de discriminare, ci și un act de ură”, la Realitatea PLUS.

Sorin Lavric este cunoscut pentru declarațiile sale controversate privind mișcarea legionară sau statutul femeilor.

Sorin Lavric, lider AUR: „Vopsirea unghiilor la picioare, o stupiditate crasă”. ”Niciun bărbat nu caută în femeie deșteptăciunea”

Senatorul AUR Sorin Lavric, pe cale să-și piardă și postul de profesor asociat la UNATC, din cauza mai multor afirmații controversate

Atrocitățile la care au fost supuși evreii au fost rememorate în plenul Senatului, luni, 8 martie, de reprezentantul acestora.

„Reprezentanții mișcării legionare, aflați la Câmpulung Moldovenesc, l-au scos din casa sa pe rabinul orașului, l-au dezbrăcat, apoi l-au înjugat la un car, apoi l-au pus pe fiul său să-l conducă prin oraș, timp în care alți legionari au vandalizat casa, sinagoga și i-au dat foc. Apoi i-au omorât pe amândoi. (...)

Nu aș fi intervenit dacă n-ar fi existat și două proiecte de lege care să dorească să reintroducă indemnizațiile oferite de statul român pentru foștii legionari, urmașii lor, criminalii de război și a celor care au făcut parte din organizațiile naziste. Este o umilință pentru supraviețuitorii puțini ai Holocaustului, la fel cum este și clădirea din centrul orașului pe care scrie mișcarea legionară”, a declarat Silviu Vexler, luni, 8 martie, în plenul Senatului.

Declarațiile reprezentantului evreilor nu i-au făcut pe parlamentarii AUR să bată în retragere, ba mai mult, după răspunsul liderului Lavric, aceștia l-au apludat la scenă deschisă, mai relatează Realitatea PLUS.

„Dumneavoastră aveți o obsesie cu legionarii, și dacă cineva vorbește frumos despre Gafencu sau Vulcănescu, recurgeți la acel proces al stigmatizării, facist legionar și așa mai departe. Nu vă ia nimeni în serios! Nu mă dezic de elogiul făcut și voi continua să-i omagiez mai departe. De ce dumneavoastră, deputat, veniți și mă trageți pe mine de urechi? Că vorbesc despre Vulcănescu?! (...) Aici e România, aici nu-i Fâșia Gaza!”, a replicat violent senatorul AUR Sorin Lavric, de la tribuna Parlamentului. 

Filozoful Mircea Vulcănescu, omagiat de Sorin Lavric a avut mai multe funcții în guvernele din anii 30 și 40, inclusiv după instalarea regimului Antonescu. Mareșalul i-a propus în ianuarie 1941, după  rebeliunea legionară, să vină în Guvern ca subsecretar de stat la Ministerul Finanțelor, post în care Vulcănescu a rămas până la 23 august 1944, când Regele Mihai I a pus capăt dictaturii militare a lui Ion Antonescu, prin demiterea și arestarea sa. Ulterior, Mircea Vulcănescu a revenit pe funcția de șef al Datoriei Publice în Guvernul Groza. A rămas până pe 30 august 1948, când a fost arestat în lotul al doilea al foștilor membri ai guvernului Antonescu, calificaţi drept „criminali de război” de regimul comunist. A fost condamnat pe 9 octombrie 1946 la opt ani de temniță. Judecarea recursului s-a prelungit până în ianuarie 1948, când a fost și arestat. Considerat unul dintre stâlpii rezistenţei din închisoare, i s-au aplicat și cele mai grele torturi şi dese izolări în Penitenciarul Aiud. Grav bolnav de plămâni în urma tratamentului la care a fost supus, Mircea Vulcănescu a murit la 48 de ani, pe 28 octombrie 1952, în penitenciar.