MENIU

Savanții au reușit să extragă oxigen din molozul de pe Lună

Oxigen, scos din moloz
<p>Praful lunar, transformat &icirc;n oxigen</p>
<p>Praful lunar, transformat &icirc;n oxigen</p>

Descoperire surprinzătoare făcută de oamenii de ștință: au reușit să extragă oxigen din solul lunar, o descoperire care ar putea facilita "colonizarea" viitoare a Lunii.

Luna este un loc inospitalier pentru oameni, totul este uscat și prăfuit și nu există atmosferă pentru a respira.

Dar există o grămadă de oxigen: molozul lunar - stratul superior de pământ de pe suprafața Lunii - este încărcat cu oxigen.

Acum oamenii de știință și-au dat seama cum să extragă resursa esențială pentru viață, informează Science Alert. De asemenea, procesul de extragere nu produce deșeuri, ci se obțin și aliaje metalice din substanțele de care oxigenul este legat.

Ambele ar fi cu adevărat utile pentru viitoarele baze lunare sau chiar colonii. Datorită eșantioanelor de moloz lunar adus pe Pământ în misiunile spațiale anterioare, știm că oxigenul este într-adevăr abundent acolo.

Între 40 și 45 la sută din greutatea molozului lunar este oxigen - de departe cea mai abundentă componentă în greutate.

Există însă o mare problemă. "Acest oxigen este o resursă extrem de valoroasă, dar este legat chimic în material sub formă de oxizi, ca mineralele sau sticla și, prin urmare, este indisponibil pentru utilizarea imediată", a spus chimistul Beth Lomax de la Universitatea din Glasgow, în Scoția.

Molozul lunar, înainte și după extragerea oxigenului:

Sursa

Mai multe articole despre:
oxigen