MENIU

Savanţii au descifrat abia acum o hartă antică din Babilon. Ascunde o ştiinţă ameţitoare

<p>Hărti Babilon</p>
<p>Hărti Babilon</p>

Tăbiţe misterioase din regatul Babilonian au fost descifrate în cele din urmă. Savanţii au descoperit un lucru uluitor în ele, potrivit NewScientist.com.

Un istoric a reuşit să decodifice semnele misterioase de pe tăbliţe babiloniene despre care se presupunea până acum că ascund indicii astronomice.

Cercetătorii au fost uluiţi de-a dreptul să descopere că astronomii din Babilonul antic cunoşteau cu 1.500 de ani înaintea europenilor idei care au dus la calculul de integrale şi că, pe baza acestora, au reuşit să detecteze traiectoria planetei Jupiter.

O tăbiţă cu desene trapezoidale, datând din secolele 2-3 înainte de Christos, a fost descirată de istoricul Mathieu Ossendrijver de la Universitatea Humboldt din Berlin.

Harta misterioasă descoperită în Uruk conţine de fapt modul de calcul a poziţiilor planetei Jupiter în zodiac. Algoritmul de calcul inventat de babilonieni diferă de cel al grecilor antici şi conţine detalii inclusiv despre velocitatea traseului urmat de Jupiter.

În Europa, abia în secolul 14, la universităţile medievale din Oxford şi Paris s-au pus bazele unui calcul similar legat de velocitate şi deplasarea corpurilor cereşti.

Aceste idei au fost precursorii calculului dezvoltat de Newton şi Leibniz – însă babilonienii ştiau aceste lucruri cu mult timp înainte. "Sunt date moderne şi extrem de suprinzătoare", a declarat Mathieu Ossendrijver.

Mai multe articole despre:
babilon hartă antică