MENIU

Sărbătoarea dezbinării: 1990, Corneliu Coposu, huiduit sub privirile lui Ion Iliescu (VIDEO)

În 1990, la prima celebrare a zilei de 1 Decembrie ca zi naţională, românii păreau la fel de dezbinaţi ca şi acum. Ceremonia a avut loc la ALba Iulia şi i-a avut ca protagonişti pe primii oameni în stat preşedintele Ion Iliescu şi premierul Petre Roman. Unul dintre cei invitaţi să ia cuvântul a fost Corneliu Coposu, liderul PNŢCD şi al opoziţiei. Din nefericire, politicianul martir al temniţelor comuniste a fost îndelung huiduit de mulţimi care, cu mai puţin de un an în urmă, strigaseră "Jos comunismul!"

În filmarea făcută de TVR, se aude cum rumoarea şi huiduielile cresc din momentul în care Corneliu Coposu este prezentat.

În 2012, scriitorul şi jurnalistul Marius Ghilezan a explicat ce nu s-a văzut la televizor, şi anume faptul că diverşi agitatori i-ar fi provocat pe oameni cu poveşti de genul "nu a mâncat salam cu soia" sau "Corneliu Coposu le punea botniţe ţăranilor de pe moşie, ca să nu mănânce struguri." 

În 1995, liderul ţărănist a murit şi a fost condus pe ultimul drum de o mulţime impresionată. Un an mai târziu, Alianţa Civică, la constituirea şi consolidarea căreia Corneliu Coposu a avut un rol crucial, câştiga alegerile şi aducea în fruntea ţării primul preşedinte fără legături cu noimenclatura comuistă, Emil COnstantinescu. 

sursă video: TVR

Mai multe articole despre:
null