MENIU

Sărbătoare mare pentru creştini: Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil. Ce să NU faci sub nicio formă

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. În calendarul ortodox, sărbătoarea poartă denumirea de Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi este marcată cu cruce roşie.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Creștinii ortodocși îi sărbătoresc în data de 8 noiembrie pe arhanghelii Mihail și Gavriil. De ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil este bine să aprinzi o lumânare ca să ai „lumina” pe cealaltă lume.

Arhanghelii Mihail și Gavriil sunt conducătorii cetelor îngerești. Acestea sunt nouă la număr: Serafimi, Heruvimi, Scaune. Domnii, Puteri, Stăpânii, Începătorii, Arhangheli și Îngeri. 

Sfântul Arhanghel Mihail apare în majoritatea icoanelor cu o sabie de foc în mâna. Numele sau înseamnă în ebraică veche „Cine este Dumnezeu?”, iar legendele spun că acesta asistă la Judecată de Apoi. Se mai spune și că arhanghelul Mihail veghează la căpătâiul oamenilor atunci când vine vremea că ei să înceteze din viață. 

Sfântul Arhanghel Gavriil (Gavril, Gabriel) este cel care a vestit nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și a Mântuitorului Iisus Hristos. El apare în icoane țînând un crin alb în mâna și se spune despre el că este îngerul bunătății și milostivirii lui Dumnezeu. Ziua Sfinților Mihail și Gavril este încărcată de tradiții și obiceiuri din popor.

Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil. Pentru că îngerii sunt netrupești, la ei nu se poate vorbi de sex și nici de o transplantare a speciei (Fac 6,2), deci, ei nu se căsătoresc, nu se înmulțesc (Matei 22,30) și nici nu mor (Luca 20, 35-36). Îngerii își transmit unii altora propriile lor gânduri și hotărâri fără să rostească cuvinte. Însă, pentru îndeplinirea slujbei lor, pot luă înfățișare omenească (ÎI Reg 6,17), pot să vorbească, să mănânce, să apăra îmbrăcați și uneori purtând aripi (Fac. 32,25; Luca 24, 4; Matei 28,3; Apoc 14,6).

Tradiţii şi obiceiuri de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Creștinii merg la biserica unde aprind lumânări pentru a avea parte de lumina eternă pe lumea cealaltă. Se fac praznice și pomeniri ale morților, și se aprinde și o lumânare pentru cei care s-au sinucis sau au murit osândiți.

De asemenea, ziua de 8 noiembrie se mai numește și „Vara arhanghelilor”, pentru că este printre puținele zile călduroase de până la Crăciun. Pe lângă aceasta, mai sunt încă 3-4 zile mai călduroase, între 8 noiembrie și 25 decembrie, denumite „vara iernii”.

Ce să NU faci de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Pe 8 noiembrie, de Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil femeile nu lucrează în gospodărie, nu se spală și nu se coase.  Se evita bârfele, mania și razvratirea, iar cei care vor recurge la astfel de lucruri vor fi urmăriți de ghinion timp de 5 ani de zile.

 

 

Mai multe articole despre:
Sărbătoare îngeri Sfinţi MIHAIL ŞI GAVRIIL