MENIU

Sărbătoare importantă astăzi în rândul creştinilor! Ce sfinţi sunt pomeniţi

Sărbătoare importantă astăzi în rândul creştinilor!

Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah, pomeniți în calendarul creștin ortodox la 7 octombrie, au deținut funcții înalte în armata imperială în timpul împăratului Maximian (286-305). Cei doi mucenici se aflau printre cei dintâi demnitari ai imperiului

Creștini, vestiți pentru vitejia lor, Sfinții Mucenici Serghie și Vah au fost denunțați că nu aduc jertfe zeilor. Au fost îndemnați să intre în templul păgân pentru a participa la ritual, dar au refuzat, mărturisind credința în Hristos.

Au fost legați cu lanțuri și purtați așa pe străzile Romei, după care au fost trimiși în părțile de răsărit ale imperiului pentru judecată, pentru că fiind apropiați ai împăratului Maximian, acesta nu a dorit să asiste la suferința Sfinților Mucenici.

Ajunși acolo au fost supuși la chinuri pentru a renunța la credința creștină. Sfântul Vah a murit în timpul acestora, iar Sfântului Serghie i-a fost tăiat capul, după ce a îndurat multe suferințe, dar nu și-a lepădat credința.

Capetele acestor Sfinți Mucenici au fost aduse în țara noastră de către domnitorul Neagoe Basarab (1512-1521) și depuse la Mănăstirea Curtea de Argeș. Sfintele moaște au fost mutate la Catedrala mitropolitană din Craiova în 1949.

Mai multe articole despre:
calendar Sărbătoare ortodox