MENIU

Șapte moduri prin care îți poți îmbunătăți capacitatea de concentrare

Chiar și în momentele liniștite, distragerea atenției este foarte la îndemână: fie că ești tentat să-ți verifici profilul de Facebook sau să prinzi din urmă cele mai recente știri. A rămâne atent la răspunderile pe care le ai poate fi o sarcină dificilă, dar gradul de dificultate crește atunci când sunteți înconjurați de factori care vă distrag atenția în mod constant.

Din fericire, capacitatea de concentrare se manifestă exact ca un mușchi. Cu cât îl antrenezi mai mult, cu atât devine mai puternic. Iată câteva modalități eficiente prin care vă puteți antrena concentrarea:

1. Începeți printr-o evaluarea obiectivă a concentrării

Înainte de a începe procesul de îmbunătățirea a acestei capacități mentale, evaluați-vă cât se poate de obiectiv nivelul mental la care vă aflați. Observați cât de dificil vă este să rămâneți constant asupra unei activități, cât sunteți de tentat să visați cu ochii deschiși sau cât de ușor vă mobilizați asupra unui scop pe care vi l-ați propus.

2. Eliminați factorii interni care vă distrag

Aplicați câteva strategii care vă vor ajuta să reduceți la minimum sau să eliminați complet acești factori interni. Asigurați-vă că sunteți odihnit înainte să începeți activitatea și emiteți gânduri pozitive pentru a lupta contra anxietății și grijilor. În cazul în care vă surprindeți mintea rătăcind spre gânduri care vă distrag, concentrați-vă în mod conștient asupra priorității avute.

3. Concentrați-vă pe un singur lucru pe rând

O modalitate să vă îmbunătățiți concentrarea mentală este să vă folosiți de cele mai multe dintre resursele pe care le aveți la dispoziție. Opriți-vă din a face mai multe lucruri în același timp și acordați întreaga voastră atenție asupra unei singure activități. 

4. Trăiește clipa

Poate dura ceva timp până deprinzi acest mod de gândire. Nu poți schimba trecutul, iar viitorul încă nu s-a întâmplat, dar ceea ce faci azi te poate ajuta să eviți repetarea greșelilor din trecut și îți va deschide calea către succes.

5. Practică tehnici de meditație

Aceste tehnici sunt mai simple decât poate părea la prima vedere. Primul pas constă într-un simplu exercițiu de respirație. Pentru a realiza acest lucru, începeți prin a respira adânc în timp ce vă concentrați pe procesul respirației în sine și nimic altceva. 

6. Luați o pauză scurtă

Ați încercat vreodată să vă concentrați pe același lucru pentru o perioadă lungă de timp? După un timp, devine tot mai dificil să vă alocați resursele mentale asupra aceleiași activități. Nimic mai simplu decât să luați o pauză de câteva minute, timp în care puteți, eventual, să faceți excercițiile de respirație menționate mai sus.

7. Repetați aceste lucruri până ce intră în rutină

Construirea unei capacități de concentrare ridicate nu este ceva care se întâmplă peste noapte. Chiar și sportivii profesioniști necesită o mulțime de timp și practică pentru a-și consolida abilitățile și performanțele. Prin antrenarea concentrării mentale, veți descoperi că sunteți în stare să realizați mai mult și să vă centralizați pe lucrurile din viață care vă aduc succese și satisfacții reale.