MENIU

Șase frați au ajuns în stare gravă la spital după ce au înghițit antibiotice. Incidentul a avut loc într-o localitate din Călărași

Șase copii au ajuns în stare gravă la spital după ce au înghițit antibiotice

Șase frați au înghițit antibiotice pentru TBC și se află în stare gravă la spital. Incidentul a avut loc într-o localitate din Călărași.

Șase frați dintr-o familie din Călărași au înghițit antibiotice, mai mulți dintre ei fiind în stare de inconștiență, anunță autoritățile.

UPDATE: S-a început tratamentul cu antidotul pentru intoxicația medicamentoasa (vit.B6). Sunt stabili, echilibrați, conștienți, simptomele sunt în remisie, potrivit unor surse.

Sunt 5 fete între 5 ani și 16 ani și un băiat de 13 ani. Au rămas internați pe secția de toxicologie.

Știrea inițială

„La data de 27.06.2023, IPJ Călărași a fost sesizat cu privire la faptul că, în localitatea Dragalina, 7 copii, cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani, au ingerat mai multe medicamente (antibiotice), 6 dintre aceștia aflându-se în stare de inconștiență”, a transmis Poliția.

Copiii sunt evaluați medical. Trei elicoptere SMURD intervin pentru salvarea lor.

Astfel, mai multe echipaje ale Serviciului de Ambulanta Calarasi (SAJ), echipaje SMURD si o Autospeciala de Transport Personal si Victime Multiple (ATPVM) intervin in localitatea Dragalina din judetul Calarasi, pentru acordarea ingrijirilor medicale in cazul a sase copii care au ingerat o substanta medicamentoasa. Dupa ajungerea echipajului cu medic al SAJ Calarasi, a fost luata decizia interventiei a 3 elicoptere de la punctele de operare aeromedicala din Bucuresti, Galati si Constanta.

Trei copii aflati intr-o stare mai grava vor fi transferati la spital pe cale aeriana, iar ceilati 3 copii pe cale terestra, cu o Autospeciala de Transport Personal si Victime Multiple. Interventia este in dinamică, au anunțat autoritățile.

Copiii, de etnie romă, au vârste cuprinse între 4 și 12 ani.

Ei au înghițit izoniazida - un antibiotic utilizat în tratamentul și în profilaxia tuberculozei.

UPDATE: 

Astăzi, 27.06.2023, structurile Ministerului Afacerilor Interne au fost alertate în legătură cu faptul că 7 copii, cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani, au ingerat mai multe medicamente (antibiotice), 6 dintre aceștia aflându-se în stare de inconștiență.

Imediat după sesizare, structurile de ordine publică și cele pentru situații de urgență au fost direcționate pentru salvarea copiilor, la adresa indicată de apelant.

Forțele Ministerului Afacerilor Interne s-au mobilizat și au acționat într-un timp foarte scurt, colaborând cu personalul medical al Serviciului Județean de Ambulanță Călărași și cadrele medicale din București și Călărași pentru salvarea minorilor afectați.

Cei trei copii aflați în stare gravă, aduși cu elicopterele în București, au ajuns la spital în aproximativ o oră de la sesizare.

Trei elicoptere SMURD au primit misiunea de a se deplasa de urgență în judetul Călărași pentru a transporta 3 dintre minori, aflați în stare mai gravă, la spitalele din București. 
Ceilalți 3 copii minori aflați in stare de inconștiență sunt transportați in Capitală pe cale terestra, cu o Autospecială de Transport Personal și Victime Multiple.

Minorul care este conștient va primi tratament de specialitate într-o unitate medicală din Călărași, decizia în privința eventualului transfer în București aparținând medicilor.

La misiune au fost dislocate mai multe echipaje ale Serviciului de Ambulanta Calarasi (SAJ), echipaje SMURD si o Autospeciala de Transport Personal si Victime Multiple (ATPVM). 

Având în vedere interesul justificat al mass-media referitor la acest caz, structurile abilitate ale MAI vor comunica public informații relevante, de câte ori acest lucru va fi posibil, fără  a fi afectat interesul minorilor și aparținătorilor acestora.

Dosar penal in rem

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Călăraşi au început urmărirea penală in rem, după ce s-au sesizat din oficiu în urma incidentului în care şase copii au înghiţit pastile pentru tuberculoză, fără a respecta prescripţia medicului şi au ajuns la spital intoxicaţi.

 ”Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călăraşi s-au sesizat din oficiu şi au dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă”, se arată într-un comunicat de presă, de marţi seară, al Parchetului de pe lângă Judecătoria Călăraşi.

Mai multe articole despre:
copii spital antibiotice calarasi