MENIU

TRANSFUZII cu SÂNGE INFECTAT cu HEPATITĂ B, la Slatina. Centrul de transfuzii, ÎNCHIS

Sânge infectat cu hepatita B, la Spitalul Judeţean din Slatina

Situaţie incredibilă la Slatina: spitalul judeţean din localitate a primit de la Centrul de Transfuzii sânge infectat cu hepatită de tip B. Ministerul Sănătăţii a deschis o anchetă, iar centrul de transfuzii de la Slatina a fost închis.

UPDATE: Sângele cu virus hepatic B a fost transfuzat unui singur pacient de la Spitalul Judeţean Slatina şi provenea de la o persoană căreia, în decembrie, nu i-a ieşit la analize infecţia, iar când a revenit avea boala, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul Institutului Naţional de Transfuzie.

"Probele de la Centrul de Transfuzie Sanguină Slatina vor fi analizate la Institutul Naţional de Transfuzie Sanguină din Capitală, pentru a vedea dacă este vorba despre o eroare umană sau despre limitare tehnologică, respectiv dacă era o cantitate de anticorpi sub limita decelabilă prin metodele noastre. Dacă era mai mică decât cantitatea ce poate fi decelată, este ghinion, pentru că oriunde în lume poate apărea o astfel de situaţie. Sângele prelevat în decembrie 2013 a fost trasfuzat unui singur pacient", a precizat, pentru MEDIAFAX, directorul Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină din Capitală, Andi Rosin.

Sânge suspectat că ar fi infestat cu virusul hepatitei B a fost folosit pentru transfuzii.

Acesta a fost recoltat de Centrul de Transfuzii Slatina şi a ajuns deja la cel puţin un pacient. Acesta se află acum internat la Spitalul de Urgenţă, unde i s-a făcut transfuzia. Pacientului i s-au făcut analizele, iar medicii încearcă să afle dacă a fost infectat sau nu cu acest virus. Ministerul Sănătăţii a fost şi el sesizat despre acest caz.

Spitalul de Urgenţă Slatina a cerut, ca pentru moment, să fie arondat altui centru de transfuzii.

Între timp, Ministerul Sănătăţii, a deschis o anchetă.

"Pe noi ne interesează să vedem şi cum a fost activitatea de stocare de sânge, stocarea probelor recoltate şi transportul către unităţile solicitante. Investigăm şi perioada de internare şi modalităţile de tratatre ale pacientului în spital", a declarat, la Realitatea TV, ministrul interimar al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Director Centrului Naţional de Transfuzii: "În România e folosită o metodă care nu depistează imediat virusul"

Andi Rosin, director Centrul Naţional de Transfuzii a declarat, la Realitatea TV: "Există o posibilitate, o suspiciune de infectare cu virusul hepatitei B. Analizăm lucrurile, facem o anchetă şi vrem să aflăm trei lucruri: dacă a fost o transfuzie cu sânge infectat, dacă e de cauză imputabilă unei persoane şi dacă a fost din pricina limitărilor tehnologice pe care le avem.

Spitalul nu are calitatea să confirme sau să infirme dacă suspiciunea e întemeiată.

În decembrie s-a prezentat un donator, a donat sânge. Sângele a fost testat, conform afirmaţiilor Centrului din Slatina şi confirmat că e de la un pacient sănătos. Săptămâna trecută, donatorul s-a prezentat pentru o nouă donare şi s-a constatat prezenţa virusului. Sângele din decembrie e problema, acum nici nu s-a mai recoltat.

În România e folosită o metodă care nu depistează imediat prezenţa virusului, durează până la 60 sau 90 de zile.

Riscul transfuzional e de unul la un milion în România. În ultimii 10 ani am avut 3 cazuri de îmbolnăvire după transfuzii".