MENIU

Plângere împotriva lui Darius Vâlcov la Parchet. Sandu Matei: "Este josnic ce face Vâlcov"

<p>V&acirc;lcov</p>

Sandu Matei, protestatarul Rezist, a depus marţi o plângere împotriva lui Darius Vâlcov, după ce consilierul pe probleme economice al premierul Dăncilă i-a publicat fişa medicală. 

Protestatarul reclamă publicarea fişei medicală de către Darius Vâlcov. 

Sandu Matei a mai spus că va cere despăgubiri în valoare de 1 milion de euro. "Este josnic ce face Vâlcov", a spus acesta.

"Mi se pare că, pentru societatea în care trăim, a intra în viaşa intină a unei persoane este de o gravitate maximă. Şi voi jurnaliştii puteţi avea aceeaşi soartă", a spus Sandu Matei.

"Ce a facut Vâlcov este o greşeală", a precizat acesta, adăugând că este clar că pe Vâlcov îl deranjează că în actul său medical este trecută sintagme "otrăvire după gazare".

"El a specificat, nu mă atacă pe mine personal, ci atacă mişcarea Rezist", a mai spus protestatarul.

Acesta a mai declarat că s-a constituit şi ca parte civilă în dosar şi că cere despăgubiri de 1 milion de mare. "Suma e destul de mare încât să putem să facem azile de bătrâni. Nu mă intereseaza suma, ci ca justiţia să îşi facă treaba", a completat el.

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a publicat informații medicale despre protestatarul Sandu Matei pe pagina sa de Facebook.

Darius Vâlcov riscă încă doi ani de închisoare după ce a publicat pe Facebook fişa medicală a protestatarui #rezist din Piaţa Victoriei, Sandi Matei. Ioana Mateş, avocata acestuia din urmă, a anunţat că, pe lângă plângerea penală, va sesiza şi instituţiile statului vinovate de acest abuz.

Potrivit Legii 46/2003 privind drepturile pacientului, toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia. Potrivit Codului Penal, divulgarea fără consimtamântul pacientului a unor date referitoare la starea sănătăţii de către cel căruia i-au fost încredintate sau de care a luat cunoştinţă în virtutea profesiei ori funcţiei dacă fapta este de natură a aduce prejudicii (materiale sau morale) unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

„Ce avem noi aici?! Lider #rezist, sandilău cu acte-n regula. #sandynebunu #antifacontraromaniei #RezistesteAntifa“, a scris Vâlcov, alături de fotografia fişei medicale a lui Sandu Matei, în care la rubrica „diagnostic clinic“ se menţionează „tulburare polimorfă de personalitate“. Fişa medicală este datată 19 iunie 2006 şi are parafa unui medic primar, din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Sectorului 3 Bucureşti. La scurtă vreme însă administratorii Facebook au şters mesajul postat de Darius Vâlcov. Sandu Matei a precizat că, în acea perioadă, familia sa a trecut prin grele încercări.

Ministerul Muncii are o primă reacţie în scandalul provocat de Darius Vâlcov. Conform unui comunicat al Ministerului Muncii, aceasta reprezenta documentul de încadrare în gradul de handicap şi făcea parte din dosarul de pensionare pe motiv de invaliditate. Concluzia ar fi că nu este vorba despre un document medical, ale cărui informaţii nu trebuie divulgate, ci despre unul administrativ.