MENIU

Sancțiunile i-au făcut mai bogați! Numărul miliardarilor ruși a crescut în timpul războiului

Andrei Melnichenko, cel mai bogat om de alfaceri al Rusiei. Foto: Profimedia

Numărul miliardarilor ruși a crescut în timpul războiului. Asta în ciuda sancțiunilor impuse de Occident și a faptului că economia țării s-a contractat cu mai mult de două procente în 2022. 

În 2023, averea totală a miliardarilor ruși a ajuns la 505 miliarde de dolari, de la 353 miliarde de dolari în 2022. Creșterea medie pe individ a fost de 600 de milioane de dolari. În același timp, numărul rușilor super-bogați, a căror avere însumează peste 1 miliard de dolari, a crescut la 110 persoane, lista extinzându-se cu 22 de noi membri față de anul precedent. Potrivit Forbes, numărul acestora ar fi fost și mai mare dacă cinci miliardari nu și-ar fi renunțat la cetățenia rusă anul trecut. Această creștere a numărului de persoane bogate în Rusia pare să continue, în ciuda sancțiunilor occidentale semnificative și a problemelor economice cu care se confruntă țara.

Cel mai bogat dintre ei este Andrei Melnichenko. Acesta a fondat grupul care produce îngrășăminte EuroChem Group și compania de energie și cărbune SUEK. Averea lui a ajuns în prezent 25,2 miliarde de dolari. Asta datorită faptului că prețurile la îngrășăminte au crescut pe fondul războiului din Ucraina.

Pe locul doi în topul celor mai bogați miliardari ruși se află magnatul din industria nichelului și a băncilor, Vladimir Potanin, care și-a recuperat averea de la 23,7 miliarde de dolari, după o scădere de 9,7 miliarde de dolari înregistrată anul precedent.

Vladimir Lisin, conducătorul Grupului NLMK, un important producător rus de produse din oțel, ocupă locul trei cu o avere de 22,1 miliarde de dolari. Din cei 110 miliardari ruși din Lista celor mai bogați, 46 sunt sancționați de Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană. Deși averile lui Potanin și Lisin nu au revenit la nivelurile anterioare războiului, Melnicenko este mult mai bogat decât înainte de începerea conflictului.

Conform Forbes, Melnicenko a reușit să își mărească averea datorită creșterii prețurilor la îngrășăminte, generată de războiul din Ucraina.

Lista celor mai bogați miliardari ruși din 2023 ar putea conține 115 persoane, în loc de 110, dacă nu ar fi existat cinci oligarhi care au renunțat la cetățenie: Iuri Milner (fonduri DST), Nikolai Storonsky (Revolut), Timur Turlov (Freedom Finance) și co-fondatorii JetBrains, Serghei Dmitriev și Valentin Kipyatkov. În octombrie 2022, Nikolai Storonsky a criticat războiul Rusiei din Ucraina și a renunțat la cetățenie.

Forbes mai notează că din cei 110 oligarhi ruși aflați în toul din acest an al celor mai bogați miliardari de pe planetă, 46 sunt sancționați de Statele Unite, Marea Britanie și UE.