MENIU

SĂNĂTATE. Culoarea părului îţi spune la ce boli eşti predispus

<p>Cea mai bună metodă pentru regenerarea părului</p>

Daca doctorul stomatolog, oftalmolog sau dermatolog te intreaba care iti e culoarea naturala a parului, sa stii ca nu o face doar din curiozitate.

Cu siguranta se gandeste la sanatatea ta. Cum asa? Ei bine, dupa ani si ani de studii clinice, specialistii au ajuns la concluzia ca exista o legatura puternica intre sanatatea fizica si culoarea naturala a parului mai precis, in ceea ce priveste sansele de a suferi de o boala sau alta. Astfel, genele responsabile de culoarea parului sunt raspunzatoare de asemenea de diverse boli si afectiuni precum parkinson sau scleroza multipla. Acest lucru se intampla deoarece melanocitele care produc pigmentii din par au si alte roluri in cadrul organismului. Ce ne spune deci culoarea naturala a parului despre sanatatea fizica?

Roscatele

 Sensibilitate la durere – inainte de a te aseza in scaunul dentistului, ar fi bine sa bei un ibuprofen si neaparat sa-l atentionezi despre sensibilitatea ta. Roscatele sunt in mare parte rezistente la anesteticele folosite in stomatologie, durerea resimtita putand degenera intr-o frica extrema de dentist care nu le va ajuta in final decat sa amane la nesfarsit interventiile asupra dintilor.

Acest lucru se datoreaza unei disfunctionalitati la nivelul receptorilor melanocortin-1, responsabili de culoarea parului, insasi culoarea roscata fiind o mutatie genetica.

Risc mai mare pentru parkinson. Potrivit unui studiu incheiat in 2009 la facultatea medicala de la Harvard, roscatele au cu pana la 50% mai mari sanse de a dezvolta boala parkinson. Acest lucru este posibil deoarece gena mutata care da culoarea rosiatica se afla in imediata vecinatate a genei responsabile de aceasta boala. Explicatia? Simpla vecinatate a unei gene mutate poate fi deajuns pentru a o afecta si pe cealalta si a declansa boala.

Anxietatea. Persoanele care au parul rosiatic vor fi mai afectate decat celelalte atunci cand intervine stresul puternic. Acest lucru se intampla deoarece factorii genetici responsabili de controlul productiei de melanina sunt de asemenea cei care controleaza si felul in care organismul raspunde la factorii de stres.

Blondele

Probleme cu ochii. Daca aveti suvitele blonde, cumparati-va ochelari de soare cu factor ridicat de protectie impotriav razelor ultraviolete. Paziti-va cat mai bine ochii pentru ca aveti toate sansele sa dezvoltati boli degenerative care spre finalul vietii, la batranete, sa se incheie cu orbirea.

Sanse sporite de cancer de piele. Blondele produc melanina in cantitati extrem de mici, fiind astfel foarte putin protejate impotriva arsurilor solare si in timp, a cancerului de piele. Protejati-va asadar cu creme antisolare, chiar si atunci cand afara e innorat. Paza buna, trece oricum primejdia rea.

Citeşte mai mult pe lyla.ro.