MENIU

Salvați Copiii face un apel către companii, să sprijine astfel dotarea maternităților (P)

Salvați Copiii face un apel către companii, să sprijine astfel dotarea maternităților (P)

București, 21 decembrie 2018: Una din cinci companii care au realizat profit în anul 2017 a ales să investească în cauze sociale, direcționând 20% din impozitul pe profit către proiecte derulate în beneficiul societății, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF), la solicitarea Salvați Copiii România. Astfel, dintre cele 147.137 de societăți comerciale care au realizat profit, doar 27.784 au folosit această pârghie, de a sprijini cauzele sociale prin direcționarea unei părți din impozitul pe profit.

Procentual, înseamnă că mai puțin de 20% dintre companiile care ar fi putut sprijini cauze sociale, fără niciun efort financiar suplimentar, au făcut această alegere.

Astfel, valoarea totală a impozitului pe profit, înainte de scăderea sumelor reprezentând sponsorizare și/sau acte de mecenat, burse private a fost de 14.716.629.828 de lei, din care 1.279.200.892 de lei au fost direcționați către cauze sociale, prin mecanismul de 20%.

În acest fel, în proporție covârșitoare, fondurile astfel rezultate au rămas în administrarea statului.

Comparativ, în anul 2016, dintre cei 119.594 de contribuabili care au realizat profit, 39.067 au ales să direcționeze o parte din impozitul pe profit către cauzele sociale, asta însemanând 1.213.199.623 de lei. În anul 2015, 137.909 societăți comerciale au realizat profit, potrivit ANAF, iar dintre acestea, 21%, adică 28.545, au înregistrat cheltuieli de sponsorizare, mecenat sau cu burse.

Deși numărul companiilor care au înțeles importanța direcționării a 20% din impozitul pe profit către cauze sociale a crescut în ultimii ani, nu toate companiile au apelat la acest instrument crucial pentru programele pe care organizațiile neguvernamentale le derulează în folosul celor mai stringente nevoi ale societății.

În ceea ce privește numărul companiilor care au ales să sprijine programul de reducere a mortalității infantile derulat de Salvați Copiii România, dinamica este una pozitivă, tot mai mulți operatori economici înțelegând că investiția în această cauză este una necesară. Astfel, în 2012, primul an al implementării prevederii de direcționare a 20% din impozitul pe profit către cauze sociale, 125 de companii au direcționat 20% din impozitul pe profit către Organizația Salvați Copiii România, iar în 2016 numărul companiilor a ajuns la 234, suma astfel colectată pentru dotarea maternităților fiind de 383.262 euro. În 2015 numărul companiilor a fost de 246, fondurile astfel colectate însumând 317.335 euro, iar în 2014 fondurile colectate au fost de 229.742 euro. În 2013, suma colectată a fost de 208.561 euro.

Numai din fondurile colectate între 2012 și 2017 din direcționarea a 20% din impozitul pe profit, Organizația Salvați Copiii România a dotat maternitățile din România cu aparatură medicală necesară salvării copiilor născuți prematur, în valoare totală de 1.679.504 euro.

„Faptul că solidaritatea socială a devenit o politică a companiilor este marea achiziție a acestei campanii, pe care Salvați Copiii o derulează de șapte ani: combaterea mortalității infantile prin dotarea maternităților. Implicarea în acest program amplu de asigurare a aparaturii medicale vitale salvării nou-născuților este o investiție atât în sistemul de sănătate, cât și în viitorul copiilor născuți prematur”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România.

Efortul Organizației Salvați Copiii de a sprijini maternitățile în a asigura tratament medical adecvat și imediat copiilor născuți prematur este consistent, iar progresul este vizibil: în șase ani, rata mortalității infantile a scăzut, dar a rămas în continuare una care plasează România pe primul loc din Uniunea Europeană. Astfel, în 2010, la startul programului Salvați Copiii de reducere a mortalității infantile, România înregistra o rată a mortalităţii infantile de 10,1 la mia de copii născuți vii. În doar 6 ani, țara noastră a coborât până la o rată de de 7,2 la 1.000 de nou-născuţi vii, în 2017.

Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități, Salvați Copiii România lansează un apel către companiile din Romania de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România.

Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca formularul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei de pe site-ul Salvați Copiii: www.salvaticopiii.ro/directioneaza-20-din-impozitul-pe-profit  

Trebuie menționat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero.

Mai multe articole despre:
Salavati Copiii