MENIU

Simptomele infecţiei cu Salmonella

O nouă tulpină de salmonella rezistentă la antibiotice ameninţă să se răspândească în lume

Salmonella: Mai mult de 95 % din infectiile cu bacteria Salmonella sunt transmise pe cale alimentara. 

Salmonella: Salmoneloza este infectia cu bacterii din specia Salmonella. Exista peste 2500 serotipuri de Salmonella. In cele ce urmeaza ne vom referi in special la infectia cu Salmonella Enteritidis, infectiile cu Salmonella Typhi si Paratyphi (febra tifoida) fiind in tara noastra exceptionale si in general de import.

Bacteria Salmonella traieste in tractul intestinal al animalelor infectate si la om si poate contamina o varietate de alimente, cum ar fi carne, oua, lapte, fructe de mare, legume, fructe.

Salmonella. Simptome

Simptomele infectiei cu Salmonella - salmoneloza - sunt, de obicei, gastro-intestinale : diaree (uneori cu sange), febra, greata, voma, crampe abdominale.

Aceste simptome pot fi severe, in special la copiii mici, persoanele in varsta si persoanele cu sistemul imunitar slabit (cum ar fi cele cu HIV / SIDA, cancer, diabet, boli de rinichi). Simptomele pot sa apara dupa 6 - 72 ore de la infectarea cu bacteria Salmonella (perioada de incubatie) si dureaza in general pana la o saptamana.

In cazurile severe, diareea poate fi atat de grava iar deshidratarea atat de accentuata incat bolnavul trebuie spitalizat pentru a i se administra lichide si electroliti intravenos.

Procesul infectios incepe numai dupa ce bacteriile Salmonella, nu doar toxinele lor, ajung la nivelul tractului gastro-intestinal.

Salmonella. Endotoxinele 

Ele intra in intestinul subtire si se multiplica in peretele acestuia (forma localizata). Raspunsul local la endotoxinele eliberate este enterita si tulburarile gastro-intestinale. In forma generalizata a bolii, bacteriile Salmonella trec din intestin in sange si sunt transportate la diverse organe (ficat, splina, rinichi), unde formeaza focare secundare - abcese (forma septica). Endotoxinele actioneaza in primul rand asupra sistemului vascular, lucru manifestat prin cresterea permeabilitatii si scaderea tonusului vaselor; ca rezultat al infectiei apar si dezechilibrul reglarii termice (frisoane, febra), voma si diaree.

In formele severe ale bolii este destabilizat metabolismul organismului prin pierderea unei cantitati apreciabile de lichide si electroliti, se reduce volumul de sange circulant si tensiunea arteriala, existand pericolul aparitiei unui soc hipovolemic (insuficienta circulatorie acuta consecutiva unei diminuari rapide a volumului sangvin circulant). Socul septic (insuficienta circulatorie acuta consecutiva unei septicemii) este, de asemenea, o posibilitate evolutiva, conform Centrului Medical de
Diagnostic si Tratament "Dr. Victor Babes".