MENIU

Surpriză! Ce nu s-a știut despre salariul minim din România

De la 1 ianuarie 2019, în România nu mai există un salariu minim brut, ci trei salarii minime brute: cel standard, cel cu observații și cel din sectorul construcțiilor, a scris hotnews.ro.

De la 1 ianuarie 2019, nu mai există un salariu minim brut în România, ci trei salarii minime brute: cel standard - 2.080 lei, cel cu observații - 2.350 lei și cel de 3000 de lei pentru sectorul construcțiilor.

SALARIUL MINIM BRUT DE 2.350 LEI - pentru cei încadrați în funcții care necesită un nivel de studii superioare și au o vechime în muncă în domeniul respectiv de cel puțin 1 an

Calculator salariu net 2019

SALARIUL MINIM BRUT DE 2.350 LEI - Consultantul fiscal Adrian Bența are câteva observații:

Dacă o persoană a absolvit o facultate și are o vechime în câmpul muncii mai mare de 1 an, nu beneficiază în mod automat de un salariu minim brut de 2.350 lei, dacă este încadrată în altă activitate decât domeniul în care a absolvit studiile superioare. Pentru această situație, nu este impus salariul minim majorat.

Din analiza textului normativ observăm faptul că funcția prestată trebuie să impună obligația de a avea studii superioare. De exemplu, dacă într-un birou de contabilitate, pentru funcția de contabil se solicită conform Clasificației ocupațiilor din România, studii medii, iar această funcție este realizată de un economist absolvent de studii superioare, nici în această situație nu este impus salariul minim majorat.

Calcul salariu net 2019

Tot din analiza temeiului normativ, observăm că salariul minim majorat reprezintă o excepție aplicată doar pentru plata acelor persoane cu vechime mai mare de 1 an, pentru care funcția presupune studii superioare. Acest lucru înseamnă că pentru alte obligații legale, generate de utilizarea salariului minim, aceste obligații se vor raporta la suma de 2.080 lei.

În acest context, dacă nu se va modifica Codul fiscal, contribuțiile la asigurările sociale – pensii și sănătate, datorate de persoane fizice pentru venituri de natură extrasalarială în anul 2019, se vor determina prin aplicarea cotelor și procedurilor existente la suma de 2.080 lei.

Citește mai multe pe hotnews.ro!