MENIU

Salariul minim de 1.524 de lei, o provocare pentru Raluca Turcan: - PROTEST cu coșuri de cumpărături la Ministerul Muncii, joi, ora 10.00

Raluca Turcan, ministrul Muncii Foto: INQUAM/George Călin

Provocare pentru Raluca Turcan, din partea organizațiilor civice: 30 de coșuri de cumpărături, în valoare totală de 1.524 de lei o vor aștepta în fața Ministerului Muncii, joi, 7 octombrie. Comunitatea Declic a anunțat un protest organizat în legătură cu salariul minim. 

Comunitatea Declic organizează joi, 7 octombrie, de la ora 10.00, în fața Ministerului Muncii, din București, o acțiune de protest prin care îi lansează o provocare inedită actualului ministru al Muncii: Raluca Turcan, te provocăm să trăiești cu salariul minim pe economie!, se arată pe pagina de Facebook.

Membrii Declic au anunțat că salariul minim pe economie este insuficient și vor alinia 30 de coșuri de cumpărături pe trotuarul din fața ministerului, câte unul pentru fiecare zi a unei luni, care costă cât un salariu minim - 1.524 de lei.

„Formula de calcul a salariului minim, lansată zilele acestea de guvernanți, nu ia în considerare și valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent, încălcând Legea 174/2020. Salariul minim net în România a fost stabilit la 1.524 lei de la 1 ianuarie 2022, printr-o formulă ce încalcă legea și care, perpetuată și în următorii ani, îi va condamna la sărăcie pe termen nedefinit pe cei 1,3 milioane de angajați pe salariul minim”, potrivit Declic.

Joi, 7 octombrie, de Ziua Internațională a Muncii Decente, o provocăm pe Raluca Turcan să trăiască și ea cu salariul minim! 
De ce această acțiune?
Raluca Turcan a anunțat că formula de creștere a salariului minim pe termen lung nu ia în calcul valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent.
Este atât o încălcare a legii 174/2020 care prevede corelarea salariului minim cu valoarea coșului minim de consum, dar și a principiilor europene pentru dreptul la un trai decent al tuturor angajaților.
Este un abuz de putere și o intenție clară a guvernanților să mențină cât mai jos nivelul de trai al angajaților pe salariul minim, pe termen nedefinit.
 
Tot joi, Comunitatea Declic a anunțat că va depune și petiția semnată de 35.000 de cetățeni care cer Guvernului să susțină legea europeană pentru salarii minime decente și să identifice soluții și politici naționale pentru salarii ce nu împing angajații la limita sărăciei.
 
Organizatorii protestului au anunțat că vor fi păstrate măsurile de protecție pe parcursul celor 60 de minute: Vom păstra distanțare socială și vom respecta normele în vigoare pentru prevenirea efectelor pandemiei de COVID-19.