MENIU

Salariul mediu net pe economie va ajunge în 2008 la 1.181 lei

În vară, românii ar putea cumpăra euro cu aproximativ 3 lei şi 40 de bani. Cel puţin aşa arată estimările specialiştilor de la Comisia Naţională de Prognoză. Veştile bune nu sunt doar pentru cursul de schimb valutar. Aceeaşi prognoză arată că anul acesta vom avea salarii mai mari faţă de 2007 iar preţurile vor avea un ritm de creştere mai lent comparativ cu anul trecut.

Potrivit prognozei de primăvară, euro va atinge în acest an un minim de 3 lei şi 41 de bani. Adică cu 32 de bani mai puţin decât în prezent. Cele mai scăzute valori se vor înregistra în lunile iunie, iulie şi august. Specialiştii Comisiei Naţionale de Prognoză spun însă că moneda europeană va mai urca în a doua parte a acestui an. La sfârşitul lui 2008, euro va trece de pragul de 3,6 lei.

Statistica mai arată că anul acesta românii vor câştiga mai bine. În 2008 vom avea un salariu mediu net pe economie de aproape 1.200 de lei, cu 13% mai mult faţă de 2007. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, la începutul acestui an, cel mai bine plătiţi erau angajaţii din transporturi aeriene, administraţie publică şi intermedieri financiare, care aveau peste 2.000 de lei pe lună.

De asemenea, va creşte numărul de salariaţi. Anul acesta vor fi 4.865.000 de angajaţi, cu 95.000 de persoane mai mult decât în 2007. Analiştii de la Comisia Naţională de Prognoză mai arată că preţurile vor avea un ritm mai lent de creştere. Potrivit CNP, anul acesta vom avea o inflaţie de 5,4%, cu o jumătate de procent mai puţin faţă de estimările Băncii Centrale.
Mai multe articole despre:
salariu statistică BNR euro