MENIU

Bâlbâiala Guvernului Dăncilă. Salarii înainte de Paște, dar nu pentru toți bugetarii

Premierul Dancila
Inquam Photos / Octav Ganea

Vicepremierul Viorel Ștefan a anunțat miercuri că decizia de a plăti salariile bugetariilor până vineri, cu cel puțin 4 zile mai devreme decât de obicei, ar urma să fie oficializată astăzi, în ședința de Guvern. Lucru anunțat și de premierul Viorica Dăncilă, marți. În scurt timp s-a aflat însă că nu toți bugetarii sunt norocoși.

Nu toate salariile bugetarilor vor fi plătite înainte de Paște, deși premierul Viorica Dăncilă anunțase acest lucru. 

Premierul Dăncilă anunțase marți că salariile vor intra înainte de Paște. Nu și pensiile. "Salariile vor intra săptămâna aceasta, înainte de Paşte. Pensiile nu şi am să vă explic şi de ce. De obicei, pensiile se dau între 14 şi 27 ale lunii. Dacă le dăm acum, va fi o perioadă foarte mare până când pensionarii vor lua următoarea pensie. În plus, abia am terminat cu pensiile pe luna trecută. Este foarte greu să tipărim fluturaşii de pensie".  

Miercuri însă a devenit clar că nu toți salariații bugetari vor primi banii. 

Dascălii, spre exemplu, nu își vor primi salariile înainte de Paște. Informația a fost confirmată la Realitatea TV de Marius Nistor, președintele Sindicatului Spiru Haret, care a explicat că procedurile tehnice durează, iar salariile nu pot ajunge la profesori în doar câteva zile.

”E imposibil ca în sistemul de învățământ preuniversitar să se ia salariile înainte de Paște. Dacă voiau asta, procedura trebuia începută înainte cu două săptămâni. Procedurile trebuiau demarate de la nivelul Ministerului de Finanțe”, a clarificat Marius Nistor.

”În momentul în care transmiți pe posturile de televiziune că bugetarii vor primi salariile, dar nu precizezi care categorii sunt favorizate, generezi așteptări, iar când în sistem de învățământ vezi o neconcordanță, nu poate fi decât nemulțumire”, a precizat Nistor, care a spus că premierul Dăncilă s-a pripit și a generat false așteptări salariaților. 

Teodorovici: Primesc salarii cei care au cerut

Ministrul de Finanțe a confirmat problemele, dar a dat vina pe altcineva. El a spus miercuri că vor primi salariile înainte de Sărbătorile pascale doar bugetarii care au solicitat acest lucru.

"Bugetarii care au cerut. Asta este ceea ce doamna prim-ministru a spus foarte clar. Pentru că asta au solicitat. Nu poţi să-i dai celui care nu solicită. Cei care nu au făcut solicitare nu primesc mâine. Primesc când au data de salariu. (...) Din punct de vedere al Ministerului de Finanţe, noi am comunicat şi discutat de fiecare dată cu fiecare structură centrală în parte şi am creat acel ordin de ministru în care sunt stipulate toate acele structuri care au decis să dea salariul în data de 5 aprilie. Acesta a fost atributul Ministerului de Finanţe, asta am făcut", a afirmat Teodorovici la Parlament.

Întrebat dacă e cazul ca alţi bugetari să facă o solicitare pentru a primi banii, Teodorovici a răspuns: "În ordinul ministrului publicat ieri în Monitorul Oficial, aceea este lista cu persoanele care vor primi în data de 5 aprilie acel salariu înainte de Paşti. Nu pot să vă spun de excepţii. Ministerele cu care s-a discutat au decis să nu dea în data de 5 aprilie salariile pe diverse motive".

Dăncilă către miniștri: ieșiți și explicați 

Dăncilă le-a cerut, miercuri, miniştrilor de resort să ofere clarificări cu privire la plata, înainte de Sărbătorile pascale, a salariilor pentru personalul din sistemul bugetar, precizând că Ministerul de Finanţe a creat cadrul legal în acest sens, dar şi despre motivul pentru care pensiile vor fi distribuite ca de obicei.

"Am decis să plătim salariile înainte de Paşti şi Ministerul de Finanţe a creat cadrul legal în acest sens. Am văzut că în ultimele ore au apărut informaţii contradictorii în spaţiul public în legătură cu acest lucru, dar şi referitor la plata pensiilor în avans. De aceea, vă rog, domnilor miniştri, să ieşiţi să clarificaţi de urgenţă aceste lucruri, pentru că trebuie să avem o informare corectă a cetăţenilor. (...) Intenţia noastră a fost o intenţie bună în prag de Sărbători şi cred că nu este normal să apară astfel de situaţii", a declarat Viorica Dăncilă, miercuri, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Şeful Executivului i-a solicitat ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, să explice şi situaţia distribuirii pensiilor, pentru care s-a stabilit să fie acordate în acelaşi interval ca şi până acum.

Mai multe articole despre:
guvern salarii bugetari decizie Paşte