MENIU

SALARII de peste 4.000 lei net. În ce firme poţi să câştigi aceşti bani

<p>Salarii mai mari, plătite din bugetele locale</p>

Doar în trei sectoare ale economiei salariile medii nete sunt mai mari de 4.000 lei. Firmele care şi-au plătit cel mai bine angajaţii în luna iunie au fost cele din extracţia de petrol şi gaze (4.707 lei), prelucrarea ţiţeiului (4.301), producţia de tutun (4.099 lei). Puţin sub 4.000 lei lunar primesc angajaţii din bănci (3.914 lei) şi cei din IT (3.922 lei).

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în iunie de 1.687 lei, cu 0,3% (5 lei) mai mare faţă de mai şi cu 5% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, cele mai mari valori înregistrându-se în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale şi cele mai mici în hoteluri şi restaurante, potrivit Mediafax.

Astfel, în extracţia petrolului brut câştigul salarial a fost în iunie de 4.707 lei, iar în hoteluri şi restaurante de 981 lei, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.334 lei, cu 0,3% mai mare decât în mai.

În iunie 2014, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale, sume din profitul net, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, cu 12,7%, şi în fabricarea produselor din tutun, cu 10,7%.

Majorari între 6% şi 9% au avut loc şi în fabricarea băuturilor, telecomunicaţii, extracţia minereurilor metalifere, transporturi pe apă, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport.

Mai multe articole despre:
salarii salariu mediu net