MENIU

Șahul – cel mai cunoscut sport al minții

Scurt istoric al șahului

Șahul este unul dintre cele mai răspândite jocuri de strategie din lume. Acest sport este practicat adesea ca metodă de petrecere a timpului liber dar și pentru dezvoltarea gândirii analitice. În aparență șahul este un joc ușor, dar nu toată lumea are capacitatea de a ieși învingător. Mulți consideră că această activitate nu este doar una matematică și duc jocul la nivel de artă. Dacă îți lași mintea să zburde poți să depășești limitele celor 64 de pătrățele și să te adaptezi fără probleme strategiilor adversarului. Un joc de șah nu are cum să devină plictisitor atâta vreme cât ai răbdare, putere de concentrare și nervi de oțel. Dar cum a devenit șahul atât de cunoscut?

Scurt istoric al șahului

O mare parte dintre jocurile populare în zilele noastre, în special cele care implică o tablă de joc, provin din Asia. Așadar, originile jocului de șah sunt adânc înrădăcinate în India.

Totul a început în secolul al VI-lea când jocul se numea „chaturanga” și făcea referire la cele patru divizii ale armatei (cavaleria, infanteria, carele și elefanții).

O vreme mai târziu o altă formă a acestui joc, ceva mai apropiată de versiunea cunoscută zilelor noastre a început să fie practicată în Persia. Curând jocul „shatranj” a pătruns și în Europa. Aici oamenii l-au îndrăgit numaidecât iar în secolul al X-lea era un real succes peste tot în Europa.

Dezvoltarea jocului de-a lungul vremii

Cele mai importante modificări aduse shatranjului au provenit din Spania și din sudul Italiei și au avut loc în anul 1200.

Este bine de știut că acestea au legătură cu realitatea de toate zilele de la curțile europene. Deoarece reginele erau considerate a fi cele mai puternice suverane în stat, în mod firesc regina a fost introdusă în joc în schimbul „vizirului” din Orient.

O altă modificare adusă jocului este faptul că pionii aveau dreptul să fie mutați două pătrățele la prima mutare.

Transformarea șahului în sport

Primul campionat de șah desfășurat la Londra în anul 1851 a fost un moment marcant pentru acest joc. Cu alte cuvinte, atunci a fost transformat șahul în sport. Germanii erau pricepuți la acest sport încă de pe atunci, motiv pentru care Adolf Anderssen a fost desemnat câștigătorul campionatului.

Când vine vorba despre sporturile minții, multă lume se gândește doar la șah, puzzle, Sudoku sau cuvinte încrucișate.

În realitate, există și alte activități similare care fac parte din această categorie. Una dintre acestea este jocul de poker. La fel ca în cazul șahului, cei doi adversari încep cu o strategie. De asemenea, ei trebuie să observe mișcările celuilalt jucător pe durata jocului.

Acest lucru necesită multă atenție și concentrare și cel mai important, abilitatea de a se detașa de elementele care i-ar putea distrage atenția. Când joci jocuri de cazinou online, acest lucru este mai ușor fiindcă utilizatorul este de obicei acasă, în parc sau în drum spre muncă. Drept rezultat, experiența nu este la fel de intensă.

Ce beneficii are acest sport?

De-a lungul vieții sale, un jucător de șah trece prin anumite etape. Toate acestea ajută la dezvoltarea limbajului ascuns. Acest limbaj îi permite jucătorului să facă distincția între presiunile de pe tablă, importanța acestora, anticiparea pericolelor și înțelegerea oportunităților.

Șahul nu se rezolvă doar la cunoașterea unor reguli și a unor tipare care se repetă, acest joc complex antrenează demersuri cognitive și ajută la dezvoltarea logicii.

Jucătorii de șah devin conștienți de fiecare detaliu și acordă atenție maximă nuanțelor unei fraze. Pentru că trebuie să analizeze cu atenție sporită situația de pe tabla de șah, jucătorul face în mod automat calcule matematice pe baza regulilor cunoscute și a poziției pionilor pe tablă.

Cei mai buni jucători de șah

Susan Polgar, alături de surorile sale Judit și Sofia s-au remarcat în lumea șahului. Susan este poate una dintre cele mai cunoscute femei care a fost recunoscută pentru talentul său chiar la începutul carierei.

Printre realizările sale se numără titlul de grandmaster. În anul 1986 ea s-a calificat la Campionatul Mondial și a câștigat titlul la cel pentru femei.

Câteva alte nume sonore din această branșă includ: Vera Menchik, Xie Jun, Bobby Fischer, Wilhelm Steinitz și Garry Kasparov.

Cu toate că ai nevoie de multe abilități și o capacitate cognitivă dezvoltată pentru a câștiga un joc de șah, acest lucru nu a stat în calea dezvoltării sportului. Pe lângă campionate există și tehnologii online care te invită să îți pui mintea la contribuție.

 

Mai multe articole despre: