MENIU

S-au trezit cu conturile goale! Cazul CEC Bank, preluat de Investigarea Criminalităţii Economice

<p>S-au trezit cu conturile goale! Cazul CEC Bank, preluat de Investigarea Criminalităţii Economice</p>

Cazul celor două foste angajate ale sucursalei CEC Bank din Zlatna acuzate că au furat bani din conturile de economii ale clienţilor a fost preluat de Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Judeţeană Alba, ancheta fiind supravegheată şi de Parchetul Judecătoriei Alba Iulia. Anchetatorii presupun că există sute de păgubiţi, iar prejudiciul s-ar ridica la sute de mii de euro.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Alba, Luminiţa Prodan, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că ancheta în cazul de delapidare de la sucursala CEC Bank din Zlatna a fost preluată, din cauza complexităţii şi numărului mare de posibili păgubiţi, de către Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, iar cercetările se vor desfăşura sub coordonarea Parchetului Judecătoriei Alba Iulia.

”Cauza a fost preluată pentru cercetare de către poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi este supravegheată de procurori de la Parchetul Judecătoriei Alba Iulia. Ancheta este în derulare şi nu putem oferi încă mai multe detalii opiniei publice”, a spus Prodan.

Luminiţa Prodan a adăugat că, până acum, câteva zeci de persoane din zona Zlatna, clienţi ai băncii respective, au depus plângeri la Poliţie, în care reclamă că le-ar fi dispărut sume importante de bani din conturile de economii.

Surse judiciare au declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că ancheta de la sucursala CEC Bank din Zlatna este extrem de complexă şi anchetatorii iau în calcul şi alţi posibili complici ai celor două femei, însă până acum doar cele două sunt suspectate de delapidare şi fals.

Potrivit surselor citate, cele două femei puseseră la cale un adevărat sistem prin care sustrăgeau bani din conturile unor clienţi fără ca aceştia să observe. Astfel, ele îşi alegeau persoane în vârstă sau pe care le cunoşteau şi profitând de încrederea acestora încercau să evite accesul acestora la informaţii despre conturile pe care le aveau. Mai mult, una dintre femei, profitând de faptul că lucra de foarte mult timp în sucursala bancară, primea bani de la clienţi pentru a le depune în conturile acestora, însă nu-i înregistra în operaţiune şi nu le dădea niciun document justificativ.

De asemenea, fostele funcţionare plăteau dobânda bancară clienţilor care o solicitau în numerar, în plic, fără să le ofere vreo chitanţă sau vreun document justificativ privind operaţiunea bancară.

În acest caz ar putea fi, potrivit surselor judiciare citate, câteva sute de păgubiţi, iar valoare prejudiciului ar fi estimat la sute de mii de euro.

Cele două foste angajate ale sucursalei CEC Bank din oraşul Zlatna, care sunt surori, sunt cercetate de poliţişti pentru delapidare şi furt. După câteva sesizări ale clienţilor băncii privind lipsa unor sume de bani din conturi cele două angajate au fost concediate, iar banca a deschis o anchetă internă.

Reprezentanţii CEC Bank au anunţat, joi, că la nivelul sucursalei din Zlatna a băncii are loc o anchetă internă şi oferă tot sprijinul autorităţilor în acest caz, precizând că activitatea curentă a sucursalei se va desfăşura normal.

Vineri, zeci de oameni s-au adunat în faţa sediului sucursalei CEC Bank din Zlatna pentru a-şi verifica conturile, pentru a-şi retrage banii sau pentru a protesta pentru că ar fi fost păgubiţi.

Primii oameni s-au adunat în faţa sucursalei din Zlatna în cursul dimineţii, iar ulterior numărul acestora a continuat să crească, toţi fiind clienţi ai băncii care au deschise conturi de economii.

Unii dintre clienţi au vrut doar să solicite extrase de cont pentru a-şi verifica conturile, alţii au dorit să îşi retragă sumele de bani economisite, însă mulţi dintre oameni au vrut să ceară explicaţii şi să protesteze.

Unul dintre păgubiţi a declarat că i-ar fi dispărut aproximativ 80.000 de euro din cont, bani pe care i-ar fi economisit lucrând în străinătate. De asemenea, multe persoane vârstnice au spus că le-ar fi dispărut din conturi sumele de bani pe care le economiseau de aproape o viaţă şi că cele două angajate ale băncii ar fi profitat de încrederea lor.