MENIU

Rușii se tem de serul anti-Covid produs în țară, promovat de Putin. ”Preferă să moară, dar nu se lasă vaccinați”

Rușii refuză să se vaccineze cu Sputnik-V

Rușii sunt sceptici în privința eficienței vaccinului anti-Covid Sputnik-V, produs în țară și promovat de președintele Vladimir Putin în vederea aprobării în UE. Primarul Moscovei s-a arătat scandalizat față de refuzul acestora de a se imuniza, deși țara dispune de un număr ridicat de doze. 

Vineri, într-o întâlnire cu locuitorii Moscovei, primarul Serghei Sobianin și-a exprimat indignarea față de lentoarea campaniei de imunizare din capitala Rusiei. Locuitorii refuză să se vaccineze cu Sputnik-V, deși autoritățile au la dispoziție un număr mare de doze, iar rata mortalității se menține la un nivel ridicat. 
”Oamenii continuă să se îmbolnăvească, continuă să moară, dar nu vor să se lase vaccinaţi.
Este dezolant pentru că sunt aproape şase luni de când nu mai există restricţii la vaccinare”, a reclamat edilul.

Campania de vaccinare din Moscova a fost lansată în decembrie, fiind deschise în prezent centre de imunizare în tot orașul, inclusiv în parcuri și centre comerciale. De la finalul anului trecut, doar 1,3 milioane de moscoviți, respectiv 10% din populația capitalei, s-au imunizat.

Campania de imunizare stagnează însă în toată țara, fiind administrate până acum 25 de milioane de doze. Din totalul populației de peste 146 de milioane de locuitori, doar 10,4 milioane au primit ambele doze de vaccin, potrivit hotnews.

Astfel, ținta anunțată de Vladimir Putin privind atingerea imunității colective în toamna acestui an ar putea fi ratată.

Rusia este a șasea cea mai afectată țară din lume de pandemie, după SUA, India, Brazilia, Franța și Turcia, cu un bilanț de peste 4,9 milioane de infectări și 117.740 de decese.