MENIU

Rușii nu au încredere în vaccinul Sputnik V. Câți cred că virusul a fost fabricat în laborator

Rusii nu vor sa se vaccineze cu Sputnik V/foto: Profi Media

Centrul Levada, o companie independentă de sondare a opiniei publice, a oferit un studiu sociologic referitor la modul în care se raportează rușii la vaccinul Sputnik V, dar și la pandemia de COVID. 62% din cei care au participat la sondaj afirmă că nu vor să fie vaccinați cu vaccinul Sputnik V dezvoltat de Rusia. Doar 30% au spus că vor să fie imunizați Sondajul arată că rușii tineri sunt mult mai sceptici vizavi de Sputnik V față de cei mai în vârstă: 74% versus 56%. Printre îngrijorările principale exprimate de aceștia pentru reticența față de vaccinul rusesc se numără teama față de posibile efecte secundare, testarea clinică incompletă și credința că vaccinarea „n-are rost”, potrivit Levada.

Conform studiului, citat de Hotnews, 64% dintre respondenți spun că SARS-CoV-2 a fost creat artificial pentru a fi folosit ca armă biologică, 23% cred că virusul a apărut natural și 13% au declarat că nu pot răspunde la întrebare. Sondajul realizat de Levada a găsit de asemenea o corelație între scăderea rapidă a numărului de noi contagieri cu COVID-19 și teama rușilor de a fi infectați cu coronavirusul.

Peste jumătate din respondenți (56%) au declarat că nu se tem de infectarea cu SARS-CoV-2 comparativ cu 43% care au afirmat că acest lucru îi îngrijorează. Procentul celor care au răspuns că nu se tem de infectare este cel mai scăzut înregistrat de la izbucnirea pandemiei în Rusia în februarie 2020.

Mai multe articole despre:
rusia coronavirus sputnik v