MENIU

Rusia va crea 12 noi baze militare, ca răspuns la extinderea NATO

Sursa foto: Profi Media

Rusia își va consolida prezența în vestul țării, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, relatează Le Monde. „Până la sfârșitul anului, 12 baze și unități militare vor fi desfășurate în districtul militar vestic”, a afirma Serghei Șugu, citat de agenția Tass, fără a preciza natura acestor infrastructuri sau mărimea lor.

El a menționat „creșterea amenințărilor militare la frontierele Rusiei”, citând în special exercițiile NATO „Defender Europe” în curs de desfășurare în vestul și sud-vestul Rusiei, precum și în Arctica. Acesta a invocat, de asemenea, „cererile de aderare la NATO din partea vecinilor noștri apropiați, Finlanda și Suedia”.

Vladimir Putin anunțase că răspunsul Rusiei la această extindere va fi decis în funcție de desfășurările NATO în aceste țări, dar a minimizat importanța acestui pas.

Helsinki și Stockholm au decis să se alăture Alianței din cauza ofensivei rusești din Ucraina, considerând că Moscova reprezintă o amenințare, după ce, decenii întregi, în special în timpul Războiului Rece, ambele țări au ales nealinierea.

Mai multe articole despre:
rusia baza militara extindere nato